Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

SREDNJA ŠKOLA BIOGRAD

Imenovana v. d. ravnateljica, Ivica Kero više nije djelatnik škole

Autor: Marina Vlakić

11.08.2023. 10:57
Imenovana v. d. ravnateljica, Ivica Kero više nije djelatnik škole

Foto: Arhiva ZLSlučaj ravatelja Srednje škole Biograd, Ivice Kere, dobio je epilog – na njegovo je mjesto imenovana vršiteljica dužnosti Davorka Demo. Sudeći prema izjavi pročelnika Odjela, Ivana Šimunića, Ivica Kero više nije niti djelatnik škole, odnosno nije dobio niti mjesto nastavnika.


– Vršiteljica dužnosti u ovom statusu može biti najdulje godinu dana od imenovanja, a bivši ravnatelj više neće raditi u školi, kazao nam je jutros Šimunić.


Tako je afera nastala nakon što su ravnatelja dvije djelatnice prijavile za mobing dobila konačan rasplet, a najnovija odluka o imenovanju v. d. ravnateljice uslijedila je nakon što je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uskratio suglasnosti na odluku školskog odbora o izboru ravnatelja Srednje škole Biograd na moru.


Odbor poništio natječaj
– Potom je školski odbor donio odluku o poništenju natječaja za izbor ravnatelja Srednje škole Biograd na moru, kako se ne bi mogla primijeniti odredba članka 131. Zakona o odgoju i obrazovanju u kojoj se kaže da za vršitelja dužnosti školske ustanove ne može biti imenovana osoba kojoj je uskraćena suglasnost od strane ministra.


Školski je odbor ponovno imenovao vršitelja dužnosti u istoj osobi. Odmah po saznanju te činjenice nadležni je Odjel donio odluku o raspuštanju Školskog odbora i imenovanju Povjerenstva koje zamjenjuje Školski odbor. Imenovano Povjerenstvo ima ovlasti Školskog odbora te će donijeti odgovarajuće odluke i imenovati novog vršitelja dužnosti ravnatelja Srednje škole Biograd na moru.


Novi vršitelj dužnosti ravnatelja obavljat će tu dužnost do imenovanja novog ravnatelja po novom natječaju koji će biti raspisan, kazao nam je pročelnik Šimunić.


Bivši ravnatelj Ivica Kero, pak, smatra da je “nakon 23 godine predanog rada u školi gurnut na cestu” te je u izjavi za naš list u kojoj je iznio kronologiju ovog događaja naveo kako se odgovor za ovo što mu se radi nalazi u događajima iz 2019. godine.


Kero: Bačen sam na cestu


– Kada kao ravnatelj odgovorno, vodeći računa prvenstveno o dobrobiti učenika i u skladu sa svojim ovlastima donosim odluke o tjednim zaduženjima nastavnika oduzimajući tako razredništvo nastavnici engleskog i francuskog jezika Zrinki Škari.


Povod mojoj odluci bile su šokantne informacije koje su do mene počele dolaziti od pojedinih roditelja i učenika vezano za njezin neprofesionalni pa čak i skandalozni odnos prema učenicima, bilo tijekom maturalne ekskurzije, vožnje u autobusu, nakon nastave ili sl.


Iako nisam mogao vjerovati da bi takvo nešto moglo biti istinito, ili shvatiti razmjere takvog ponašanja, najmanje što sam mogao i morao napraviti jest ukinuti joj ulogu razrednice, za koju je ionako većina kolektiva smatrala da ne radi dobro, istaknuo je Kero, poručujući kako su ovim primjerom poslane poruke nastavnicima da su njihov glas i mišljenje nebitni te da ravnatelju ne smiju “ni pomišljati dati otkaz nekome u školi”.