Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

OTKAZANA SJEDNICA POLAČE

Grupa vijećnika koja je zatražila Bačićevu smjenu povukla prijedlog

Autor: Iva Bucić

21.09.2023. 09:23
Grupa vijećnika koja je zatražila Bačićevu smjenu povukla prijedlog

Foto: Dino Stanin/PIXSELLOtkazana je sjednica Općinskog vijeća na kojoj se očekivala smjena nezavisnog predsjednika toga tijela, Ante Bačića. No pravo je pitanje označava li otkazivanje sjednice kraj političke krize u Polači ili tek njezin početak.


Orkestracija načelnika


Naime, ako u Općinskom vijeću više ne postoji većina – a logično je za pretpostaviti da Bačić neće dizati ruku za prijedloge onih koji ga željeli smijeniti – onda se ne može niti izglasati proračun. A u trenutku kada ne izglasa proračun, Općinsko vijeće morat će se raspustiti.


Grupa vijećnika koja je zatražila Bačićevu smjenu povukla je svoj prijedlog u utorak, pa je sjednica zakazana za srijedu na koncu otkazana. Od petero vijećnika koji su zatražili smjenu, jedan je manjinski vijećnik iz SDSS-a, a četvero su Bačićeve kolege s Nezavisne liste, koja je na zadnjim lokalnim izborima osvojila vlast u ovoj općini.
OV Općine Polača inače broji deset vijećnika. Osim Bačića i petorke pobunjenika, u OV-u Općine Polača sjedi troje HDZ-ovih vijećnika i još jedna nezavisna vijećnica koja nije podržala pokretanje postupka razrješenja predsjednika iz vlastitih redova.


Bačić je ranije u razgovoru za Zadarski list istaknuo da pokušaj njegove smjene orkestrira načelnik Općine Polača Tomislav Prtenjača (Nezavisna lista), a kao glavni razlog razdora među nezavisnim vijećnicima Bačić vidi u činjenici da njegove kolege nedovoljno inzistiraju na provođenju dogovorenih projekata koji su važni za unaprjeđenje kvalitete života mještana Polače.


Takvi su, primjerice, projekt izgradnje vodovodne mreže ili otvaranje dječjeg vrtića.


Proračunski novac


Iako su nezavisni vijećnici na početku mandata donijeli jednoglasnu odluku da svi infrastrukturni projekti od vitalne važnosti za Polaču trebaju biti prioritet, do dana današnjeg, kako ističe Bačić, proračunski novci troše se na nevažne projekte poput automatskog navodnjavanja igrališta koje košta 50-ak tisuća eura, stavljanje vanjske rasvjete, kupovine automobila za načelnika i slično.


Među netransparentnim raspolaganjima s općinskim novcem, Bačić posebno ističe zaradu od prodaje općinskog zemljišta, koja je prodana s ciljem uređenja dječjeg vrtića. Vrtić je u međuvremenu financiran sredstvima iz drugih izvora, no do danas nije otvoren.


Sljedeća sjednica Općinskog vijeća zakazana je za 26. rujna, kada se slavi Dan općine Polača i blagdan njezinih nebeskih zaštitnika, svetih Kuzme i Damjana.