Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

izmjene dozvola

Građevinska inspekcija zapečatila pa otpečatila filipjansko gradilište

Autor: Goran Šimunov

18.01.2024. 19:30
Građevinska inspekcija zapečatila pa otpečatila filipjansko gradilište

Foto: Osobna arhivaGrađevinska inspekcija Državnog inspektorata na nekoliko je dana zatvorila gradilište nautičkog i dijela operativnog dijela luke Sv. Filip i Jakov te ga zapečatila, da bi ga potom ponovno otpečatila nakon što su utvrdili kako je investitor u međuvremenu ishodio potrebne akte, potvrđeno nam je jučer u Državnom inspektoratu. Investitor je društvo Marina Sunčani resort d.o.o. iz Zagreba.


Prvotna odluka Građevinske inspekcije time je potvrdila upozorenja županijske vijećnice SDP-a Vedrane Mišković kako je investitor u ovom projektu prekršio zakonske propise, te je također posramila Županijsku lučku upravu (ŽLU) Zadar iz koje su u odgovoru na naš upit tvrdili kako se svi radovi odvijaju u skladu s građevinskom dozvolom.


Izmjene dozvola


– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji u Sv. Filipu i Jakovu te je utvrdila povrede propisa iz područja građenja, zbog čega je obustavila građenje zatvaranjem gradilišta posebnim službenim znakom i označavanjem službenom trakom, navode u Državnom inspektoratu (DIRH) na naš upit dodajući kako je u daljnjem vođenju postupka, kontrolnim inspekcijskim pregledom utvrđeno da na gradilištu nisu izvođeni radovi nakon zatvaranja gradilišta.
– S obzirom na to da je investitor u međuvremenu ishodio potrebne akte ispunili su se uvjeti za obustavu upravnog inspekcijskog postupka, kao i za uklanjanje oznaka obustave građenja te je stoga uklonjen službeni znak i traka za zatvaranje gradilišta. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom tvrđeno je da je gradilište ograđeno ogradom i označeno gradilišnom pločom. Inspekcijski postupak je u tijeku, zaključuje DIRH u svom odgovoru.


SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković, koja je svojim pitanjima na sjednicama Županijske skupštine otvorila ovu priču, prije nekoliko dana je upozorila kako je investitor, Marina Sunčani resort, što se tiče gabarita građenja ostao u okviru Urbanističkog plana uređenja (UPU), ali su bitno povećali veličinu lučke infrastrukture.


ŽLU Zadar


– Podnijeli su u međuvremenu zahtjev za promjenu UPU-a ovog područja. Postoji odredba u koncesijskom ugovoru koja kaže kako se mogu izmijeniti lokacijska i građevinska dozvola pod uvjetom da se nađe bolje projektno rješenje. Tako je investitor pronašao način da ne prekrši koncesijski ugovor, istaknula je tada Mišković dodajući kako su SDP-ovi vijećnici svojim propitivanjem provedbe ovog projekta sve njegove sudionike u principu potaknuli na činjenje.


Tvrdnje ŽLU-a


ŽLU Zadar i društvo Marina Sunčani resort sklopili su 23. rujna 2022. ugovor o koncesiji za izgradnju nautičkog i dijela operativnog dijela luke i obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na nautičkom dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov. Ovaj ugovor je sklopljen na 29 godina po provedenom postupku javnog prikupljanja ponuda za davanje koncesije.


U ovoj temi zapravo ponajviše zabrinjava ponašanje ŽLU-a Zadar koji po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama vodi brigu i o luci Sv. Filip i Jakov. Iz ŽLU-a Zadar su odgovarajući na naš upit izvode li se građevinski radovi u luci Sv. Filip i Jakov protivno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, odgovorili kako se radovi izvode sukladno toj dozvoli.


– Investitor je po pravomoćnosti rješenja o izmjeni/dopuni lokacijske dozvole, na temelju članka 125. Zakona o gradnji, zatražio izmjenu i dopunu građevinske dozvole, sve u skladu s važećim Urbanističkim planom uređenja (UPU) obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov, i unutar koncesijskog područja, odgovorili su tada iz ŽLU-a Zadar na naš upit.


Njihov odgovor stigao je prije negoli je Zadarska županija izdala nepravomoćno rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole, kao i prije nego je Građevinska inspekcija provela nadzor na ovom gradilištu i utvrdila kršenje zakonskih propisa. Stoga smo jučer ŽLU-u Zadar poslali upit o tome kako su mogli utvrditi da se sve radi u skladu s pravomoćnom građevinskom dozvolom, ako je nadzorom Građevinske inspekcije utvrđeno suprotno. Njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo.


Investitor se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja od minimalno 5.809.637,02 eura (43.772.710,10 kuna) za izgradnju nautičke marine sa 127 vezova.