Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

crkvi Uzašašća Gospodinova

[VIDEO] General Ante Gotovina kao zavjetni dar crkvi u Pakoštanima poklonio 22 vitraja

Autor: Marina Šaponja

12.03.2023. 12:39
[VIDEO] General Ante Gotovina kao zavjetni dar crkvi u Pakoštanima poklonio 22 vitraja

Foto: Luka JeličićGeneral Ante Gotovina poklonio je župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima 22 vitraja s oslikanim svecima na prozorima crkve. Vitraji su, naime, zavjetni dar generala Gotovine župnoj crkvi koji je u nedjelju zajedno sa suprugom Dunjom i u društvu načelnika Općine, Milivoja Kurtova i nazočio svetoj misi u Pakoštanima.


– Svaka crkva je lijepa, a da bi bila još ljepša planirali smo, imali smo želju mnogo godina prije postaviti vitraje. Imali smo i umjetnika, našeg akademskog slikara, Mirko Zubaka koji ih je i izradio. Tu je bio i Institut za zaštitu spomenika, razgovarali smo i s njima, dali su dobre ideje i krenuli smo u realizaciju. Dobro da smo napravili sve to, ja i moja bratovština, izjavio je general Ante Gotovina.


General Gotovina je bratim pakoštanške bratovštine sv. Ante.
– Moj pradjed je bio u bratovštini, pa i djed koji nije imao sinove, pa sam došao ja, kao prvi unuk, najstariji. To je dio naše tradicije i vjere, dodao je general Gotovina.Mirko Zubak, akademski slikar dugogodišnji je prijatelj generala Gotovine, a otud se i razvila ideja da upravo on bude autor vitraja.


– Na vitrajima su sveci. Dugo sam ih radio, gotovo dvije godine. Najdraži motiv koji sam oslikao na vitraju mi je srce Marijino, govori autor Zubak te dodaje kako su vitraji rađeni tehnikom fuzije.


Inače Zubak je vitraje radio i za crkve u Osijeku, Vrlici…pa mu ovo nije prvi ovakav rad.


Nedjeljnu misu u Pakoštanima predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić koji je tom prilikom blagosolovio vitraje, dar Ante Gotovine župnoj crkvi, a podijelio je i potpuni oprost sudionicima pučkih misija.


– Radujem se što prvi put ovdje s vama, u ovoj crkvi, predvodim euharistijsko slavlje. Blagoslivljamo 22 rada, vitraja, s likovima svetaca koji su zavjetni dar Ante Gotovine, sina ove župe. Ovi vitraji blaženih svetaca nisu samo umjetnički dar i ukras nego otovorena knjiga u kojoj čitamo poruku koju u njima možemo pronaći.Da bi ovi vitraji došli do punog izražaja nije dovoljno da budu vješto nacrtani i složeni umjetnikovom rukom, već je važno da kroz njih prodire svjetlost. Vitraji neće doći do izražaja, bit će poput zamućenog stakla kroz kojeg ne možemo puno vidjeti. Zamislimo, braće i sestre da je naša duša poput ovih vitraja čiji stvaralac je najbolji umjetnik, sam Bog, naš Stvoritelj.


Svi znamo da imamo dušu, ali često živimo kao da je nemamo. Upravo u našoj dušu krije se nevjerojatno bogatstvo, čudo našeg života, ljepota od koje veće ne možemo zamisliti i poželjeti. A da bi mogli razumjeti našu dušu, potrebno je da kao i kroz vitraj, u nju prodire svjetlost. Ta svjetlost je naš Bog, Isus Krist, u svojoj propovijedi istaknuo je zadarski nadbiskup Zgrablić.