Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

TRKAČKI SPEKTAKL

[FOTO] Veliko trkačko društvo u Privlaci: održana Privlaka Run i SABUNing

Autor: Nikolina Lucić

15.06.2024. 21:15
[FOTO] Veliko trkačko društvo u Privlaci: održana Privlaka Run i SABUNing

Foto: Luka JeličićVeliko se trkačko društvo u subotnje jutro skupilo na privlačkoj rivi, odakle je startala šesta tradicionalna utrka “Privlaka Run” i drugi po redu “SABUNing”.


Nezaboravan doživljaj trčanje je šetnicom uz more koja natjecateljima omogućuje upoznavanje svih čari ovog mjesta. Posebnu draž ovoj utrci daje sjećanje na privlačke sabunjare kojima je utrka posvećena.


“SABUNing trail” zato ide u dužini od šest kilometara. Staza vodi uz pjeskovitu obalu prema Virskom mostu. Ovisno o plimi, trči se dijelom i kroz more, pjeskovitom plažom te na dijelovima kroz škrape.


Foto: Luka Jeličić


Nagrade za najbolje
U organizaciji “Triatlon kluba Zadar” i “Škole trčanja Zadar”, Privlaka je tako ponovno bila domaćinom jedinstvenog događaja koji je okupio brojne amatere, ali i one natkecateljski nastrojene trkače, kojima.je ovakava utrka dobra prilika za teening, ali i trčanje s previdnim pogledom.


72 trkača na “Privlaka runu” i 10 na “SABUNingu”, bilanca je ovogodišnjeg natjecanja.


U muškoj je konkurenciji na pet kilometara pobjednik utrke Vid Begonja sa razultatom 14:28. Begonja je ujedno ostvario najbolji rezultar otkada je “Privlaka runa”. Na drugom je mjestu trkač “AK Rudolf Perešin” Neven Čorko sa dvije stotinke sekunde zaostatka, a treći Slovak Tomáš Imrich sa 16:54.


Foto: Luka Jeličić


U ženskoj je konkurenciji do cilja prva stigla Saša Kozelj iz “SK Pohorje” sa vremenom 19:23, druga Gabrijela Benjak, trkačica “OŠ Novi Marof” s vremenom 20:14 i treća s istim ciljnim vremenom Patrycja Bohdanowicz.


U utrci “SABUNing trail” pobjedu je u muškoj konkurenciji odnio Boško Rušinić iz “ASK Zadar” s rezultatom 31:13, drugi je bio Emil Jones iz “AK FIT” sa vremenom 37.34, a treći Riječanin Domagoj Knapić sa 39:17.


“Zaštitni znak” utrke i dvostruka kraljica “SABUNinga” je Marija Skoblar Kurta iz “KAV Zadar” sa 34:27, najbrža u ženskoj konkurenciji, kija je za četiri minute popravila prošlogodišnji rezultat. Druga je završila Olha Lopushevska iz “Škole trčanja Zadar” sa 44:40, a treća Ljubica Kulaš, trkačica “3S Zadar” sa 45:09.


Foto: Luka Jeličić


Domaća manistra s pomidorima i meso sa gradela nakon utrke u roku se razgrabilo, a kuhari i djelatnici komunalnog poduzeća “Artić” su imali veliki zadatak nahraniti gladne trkače i publiku.


40 godina trčanja


82 – godišnji Svetko Surić najstariji je ovogodišnji natjecatelj, koji od 2017. godine nije propustio niti jednu utrku u selu.


– Trčim i dogodine!, poručio je kratko Surić, koji svojim šalama i upornim trudom svake godine oduševljava svoje sumještane.


– 40 godina sam amaterski trkač, moja je garaža puna medalja, a tradiciju nastavljaju moja kći i unuk, koji je “Privlaka run” najbrže istrčao, dodao je Surić.


Foto: Luka Jeličić


Ispred “Thriatlon kluba Zadar” Ivan Gobin nam je kazao kako su godinama u organizaciji utrke u Privlaci.


– Osim pet kilometara duge utrke atletskog trčanja od prošle smo godine krenuli u avantutu sa nešto zahtjevnijim trailom po sabunu i u moru. Pošto je ovo već prepoznata utrka, naši prijatelji, članovi i pratitelji već dobro znaju kada rezervitari datum za privlačku utrku. Da nije nogometa bilo bi još više natjecatelja. Ovo je primarno utrka za amatere i rekreativce, poručio je Gobin


Treneri i 15 – ak polaznika Skijaške škole ” Pohorje” iz Maribora, koji ljetne treninge i prioreme provode na otoku Viru, godinama dolaze upravo na ovu utrku.


– Došli smo uzrastom od šest do devet godina. A već se godinama tu pripremamo i nastaviti ćemo biti sudionici ove utrke. Ovo je jako važno razdoblje za nas skijaše, jer pripreme na suhom, ljeti zahtjevaju, jednako, ako ne i više koncentracije i napora nego na snijegu, kazao nam je trener Iztok Tomšić.


Foto: Luka Jeličić


Marija Skoblar Kurta, dvostruka pobjednica “SABUNing traila” tako nam je kazala kako je porijeklom iz Pruvlake, ali pošto u selu više ne živi, nakviše s evoli vratiti upravo za utrku.


– Godinama se amaterski bavim trčanjem, a ova je utrka jako sahtjevna zbog svoje podloge i uvjeta. No, isto je toliko lijepa, tako da sam uspjela iznenaditi samu sebe i za četiri minute popravito svoj prošlogodišnji rezultat, poručila je Skoblar Kurta.


Foto: Luka Jeličić


Izvrstan početak sezone


Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajeenice Općine Privlaka tako nam je kazala kako jenova utrka tradicionalno pozdrav predsezoni i dobrodošlica špici sezone.


– Prilika je ovo ne samo za bolju turističku promociju već i da se pozdravimo s prvim dijelom turističke godine, koji je kod nas jako dobro prošao. Ova je utrka dokaz da turista i posjetitelja ima, pa čak i onih najrevnijih koji su trčali po suncu. Privlaka je ribarsko selo i ovom trkom odajemo počast našim sabunjarima i ribarima. Također smo, naročito stranim posjetiteljima, pokazali naše prirodne ljepote i osobitosti, poručila je Zorić Sarađen, koja, kao i brojni iznajmljivači s pravom očekuje izvrsnu špicu sezone.


Foto: Luka Jeličić


– Očekujemo porast prometa. Naši su lokalni kamp i hotel već sada dobro popunjeni, što programi aktivnog turizma samo poboljšavaju. S terena nam već sada od iznajmljivača stižu prve pozitivne reakcije. Turisti su ove godine ranije stigli, a ovo ljeto dočekujemo i s novim smještajnim jedinicama, tako da razloga za neuspjeh nema. Pijesak je jedan od naših aduta i povijesna crtica koju njegujemo i ovom utrkom dodstno promoviramo. Dobre ćemo rezultate samo podebljati brojnim zabavnim, sportskim, kulturnim i glazbenim manifestacijama, a listu kao i svake godine predvodi 12. srpnja “Noć privlačkih ribara i sabunjara” i naša privlačka eno – gastro manifestacija i vinski festival 19. svibnja, a 4. kolovoza je “Privlačka noć” i 9. kolovoza vrijeme za stare običaje. 23. kolovoza sve završava “Dalmatinskom večeri” i nastupom klape “Munita”, zaključila je Zorić Sarađen.


Foto


Privlaka Run 2024.


avatar

Snimio: Luka Jeličić


15.06.2024. 20:23


Galerija

Foto: Luka Jeličić