Foto: LUKA JELIČIĆ
Jes’ ‘ija prisnaca? – pitanje koje se čulo na svakom koraku Zelengrada, gdje su se u subotu navečer okupila cijela Bukovica i Ravni kotari. Povod – najveća fešta zadarskog zaleđa – 15. “Prisnac fest” u organizaciji Zavičajnog kluba “Janko Mitrović”, koji već desetljeće i pol napornim radom, uz puno pozitivne energije i jedinstvenu prepoznatljivost najpoznatije jelo bukovačkg i ravnokotarskog stola stavlja u prvi plan. Prisnac se tako mogao kušati na svakom koraku, no pravi je zadatak bio izboriti se za parkirno mjesto, jer tisuće su nahrupile u Zelengrad na najbolju zabavu za kraj ljeta.
A da će atmosfera biti nezaboravna potvrdila nam je i jedna anomalija na koju rijetko kada nailazimo, a to je da nam se posjetitelji sami nude za fotografiranje i izjave. Brzo smo tako saznali kako se “Prisnac fest” ne zaobilazi, bilo da tražite dobru domaću hranu – predvođenu naravno prisnacem pečenim ispod peke ili ostale tradicionalne delicije. Bilo je tu i teletine ispod peke, đigerice na kiselo, gulaša od divljači i pečenog vola. S druge su se pak strane oni natjecateljskog duha okupali u starim igrama – bućanju, skakanju u vrići, kamena s ramena, babuljanju i alki u karijoli.
15 takmičara
Najteži su zadatak ipak imali stručni procjenjvači, koji su čak tri sata vijećali o pobjednicima jubilarnog 15. “Prisnac festa”. Njihovo je dugogodišnje iskustvo ekspresno urodilo odlučujućim faktorom – iskustvom, jer pravi se prisnac mora ispeći ispod peke, a bez jake vatre dobrog komina nema. 15 se tako kandidata ove godine okušalo u osvajanju titule najslađeg prisnaca Bukovice i Ravnih kotara.
Pobjedu je ove godine tako odnio prisnac sa koji je sa 58,5 bodova ispekao Šime Katuše. Drugo mjesto sa bodova zaslužio je Ivica Brkić, a treće mjesto sa Ljubica Čačić. Kako nam je kazao član žirija, poznati zadarski vinar Rade Bobanović, teže donijeti odluku o pobjedniku u Zelengradu, nego što je vrhovnom sudu donijeti presudu.
Stjepan Barić iz Poličnika prvi je poželio s nama podijeliti impresije sa “Prisnac festa”.
– Prve sam godine ovdje, a došao sam na sinovljev nagovor koji ne propušta ovu feštu. I nisam požalio!, kazao nam je barba Stjepan, koji prisnac kuša nije, jel’ kaže zube za njega nema. No, probao je zato gulaš od divljači.
– Fešta je fenomenalna. Prvi sam put u Zelengradu i vraćam se sljedeće godine, poručio je Stjepan. Prisnac se prodavao na više štandova u Zelengradu, a svaka domaćica pokazala je svoje umijeće. Jasminka Knez tako nam je kazala tajnu njezina prisnaca i otkrila što je bolje, peći ga tradicionalno ili moderno.
– Tradicionalna je to delicija našeg podneblja koja se pravi od svježeg sira, skorupa i jaja. Predstavili smo se s tradicionalnom varijacijom – pečenom ispod peke i onom modernom – iz špakera i tako posjetiteljima dali priliku da odluče po svom guštu koji je ukusniji. Peka svakako da je poseban štih. Prisnac je sočniji i vatra učini svoje. Prvi smo put na ovoj manifestaciji. Nekidan smo bili i u Benkovcu, tako da smo odlučili feštu nastaviti u Zelengradu, poručila je Jasminka.
Čari Bukovice i Kotara
Kada obveze stisnu i ima se malo vremena goste počastiti tradicionalnom delicijom prisnac se može ispeći i “po modernu” u špakeru i tako se “spasiti” dugih priprema, jer jaka je vatra i dobro zagrijana peka recept uspješnog prisnaca. Ana Balen iz Lisičića prvi je put u Zelengradu, a dosada je na “Prisnac festu” sudjelovala u Benkovcu.
– Ispekla sam sedam komada i to se pokazalo kao malo. No, nisam stigla više. Obveze su me pritisle i nakon posla sam se popodne bacila na rad u kuhinji. Sir mi je domaći, kao i kukuruzno brašno, a svoj sam prisnac napravila s vrhnjem i kajmakom, jer do skorupa nisam mogla doći. Brašno sam kupila od poljoprivrednika u Popovićima, a sir u Šopotu, tako da u mom prisnacu ima čari cijelih Kotara, naglasila je Balen.
Osim prisnaca, ispeklo se i 150 kila teletine i krompira ispod peke, dva pečena i dva vola na lešo, gulaš od divljači, jaretinu na lešo i đigericu na kiselo.
Ivica Mitrović, predsjednik Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” već 15 godina njeguje tradiciju ovog natjecanja i još važnije okupljanja i velike zabave koji nikada ne izostaju.
– Najveća je ovo fešta Bukovice i Ravnih kotara i puno nam znači vidjeti da svake godine u nas stiže sve više posjetitelja. Jako smo sretni i zadovoljni da je naše malo misto prepoznatljivo po ovakvoj manifestaciji. Veliki je to uspjeh, ali i obveza za nas u budućnosti. Takmičari su stigli iz cijele Bukovice i Kotara, potrudili se pripremiti najbolji prisnac, a svi znaju da receptura nije tajna. Poanta je u domaćim namirnicama, bilo da žene same njeguju stada ili da kupuju od domaćih uzgajivača, rezimirao je Mitrović, koji je zajedno s članovima “Kluba” za ovogodišnje izdanje “Prisnac festa” uredio plato sa čak tisuću parkirnih mjesta koji je bio itekako malen da primi sve posjetitelje koji su stigli u Zelengrad.
– Dobar se proizvod ne može napraviti s industrijskim proizvodima, tajni nema i ništa se ne važe, radimo “od oka” i uz svježe namirnice i jaku vatru postižemo njegov prepoznatljivi okus i teksturu. Tradicija je ovo koju gradimo desetljeće i pol i nastavljamo rasti iz godine u godinu. Više se ljudi okupilo nego ikada i na “slatkim” smo mukama kako do sljedeće godine osigurati što lakši pristup fešti, kazao nam je Mitrović.
Komin i peka
– Ja sam tu domaća i svake sam godine tu iznova me oduševe trud i entuzijazam koji momci ulažu da zadovolje sve apetite posjetitelja. Hvalevrijedno je ovo druženje koje pratim od samih njegovih početaka. Vidim napredak i rast “Prisnac festa”, nastavljanje tradicije i još jače povezivanje ljudi ovog kraja, poručila je Branka, dok nam je njezina prijateljica Borka, koja je po prvi put u Zelengradu oduševljena viđenim.
– Nisam došla s velikim očekivanjima. No, atmosfera i pristupačnost svih izlagača vrlo su me brzo razoružali. Za ovako malo misto ovo je velika fešta. Drago mi je vidjeti veliku gužvu i bogat izbor hrane, poručila je Borka.
– 150 kilograma materijala koliko je potrošeno za veliki prisnac impresivna je količina i dokaz predanosti i ljubavi koju svi mi gajimo prema Bukovici i Kotarima. Vrijedne ruke bukovačkih domaćica ponovno su nas oduševile. Prisnac je jelo naših stolova i dragulj koji spremamo u posebnim prigodama kako bi oduševili naše goste, dodala je Branka.
Na kraju, u razgovoru s Divnom Bakuč napokon smo zaključili kako je prisnac ispod peke gastronomsko iskustvo koje se ne zaboravlja.
– Starinsko je to jelo koje bi se uvijek i trebalo spremati ispod peke. Svima bi bilo lakše staviti ga u špaker i skratiti si muke, ali tada bi ispekli kolač od sira, a ne prisnac. Može se raditi sa kravljim, kozjim ili ovčjim sirom, poručila je Bakuč.
I konačno, zadnju je riječ imao žiri koji je tri teške ure proveo vijećajući koji je od 15 prisnaca pristiglih na natjecanje najbolji.
– Posao nam je svake godine sve teži. No, vrlo smo brzo uočili tko ima iskustvo u pečenju prisnaca. Zahvala u prvom redu ide obiteljima koji čuvaju ovu tradiciju i organiziraju ovu manifestaciju. Prisnac je bogatstvo ovog kraja i manifestacija svog truda i teške povijesti ovog kraja. Znanje je ključ pobjedničkog prisnaca. Kumin mora biti dobro zagrijan, u obitelji vladati sloga i zajednički rad. Prisnac ispečen u špakeru može biti pratnja, ali nikada neće biti pobjednikom., poručio je u ime žirija Rade Bobanović.
najnovije
najčitanije
Tenis
ATP Finale
Pavić i Arevalo ostali bez plasmana u polufinale
Hrvatska
GORUĆI PROBLEM
Simpozij o ovisnosti mladih: Kokain sve jeftiniji, ponuda sve veća, opasnost za mlade
Nogomet
FANTASTIČAN NASTUP
Izabrali smo najboljeg hrvatskog pojedinca u pobjedi nad Farskim otocima
Hrvatska
PREDSJEDNIK
Milanović u Budimpešti izrazio nadu da će se ipak održati susret Trump-Putin
Nogomet
POBJEDOM PREMA AMERICI
BRAVO VATRENI! Hrvatska izborila plasman na Svjetsko prvenstvo
Zadar
KONCERT
Legendarni srpski pjevač dolazi na Višnjik! Pjevat će na Valentinovo, donosimo detalje
Crna Kronika
NAPAD
INCIDENT NA VELESAJMU! Napadnuta dva učenika iz Zadra
Hrvatska
Mišljenje stručnjaka
Željko Marušić o nesreći u Sv. Filipu i Jakovu: ‘Kazneni zakon je manjkav, potrebno je…’
Zadar
OD IDUĆE GODINE
Cijena vode nakon čak 20 godina ide gore 20 posto? Matek: ‘Cijena mora pokrivati…’
Zadar
PRIGODNI PROGRAM