Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

odlična prometna povezanost

Danas možete u deset sati piti kavu u Beču, a u četiri sata popodne biti na Viru

Autor: Đurđa Baljak

09.09.2023. 16:37
Danas možete u deset sati piti kavu u Beču, a u četiri sata popodne biti na Viru

Foto: Dino Stanin/PIXSELLOtok Vir se ove turističke sezone uistinu pokazao kao jedna od poželjnijih turističkih destinacija, a tome u prilog ide i činjenica kako na otoku trenutačno boravi oko 14 tisuća gostiju, a do sada su ostvarili 2,5 milijuna noćenja i 157 tisuća dolazaka, saznajemo od direktora Turističke zajednice općine Vir, Srđana Liverića, koji nam je otkrio kako su u svakodnevnoj komunikaciji s ugostiteljima i iznajmljivačima koji još uvijek imaju pune ruke posla.


Povodom toga nam je istaknuo nekoliko ključnih karakteristika otoka Vira koji su pridonijeli njegovoj popularnosti.


– Na Viru se ništa ne događa slučajno. Vir se posljednjih desetak godina pozicionirao kao popularna turistička destinacija na europskom tržištu zato što smo posjećivali sva najeminentnija europska tržišta i sajmove. To se u prvom redu odnosi na one zemlje otkuda najčešće dolaze naši gosti, primjerice Sloveniju, Njemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku.
Sve to je urodilo plodom i danas dovelo do toga da ubiremo plodove našeg mukotrpnog rada, istaknuo je direktor Liverić.


Autodestinacija kao prednost


 


Jedna od ključnih prednosti otoka Vira je ta što predstavlja autodestinaciju koja je povezana s kopnom, a njegov pristupačan geografsko-strateški položaj omogućuje svega četiri do pet sati vožnje do najvećih europskih prijestolnica, primjerice Beča, Ljubljane, Brna, Praga ili Beograda.


– Danas možete u deset sati piti kavu u Beču, a u četiri sata popodne biti na Viru. Možete provesti cijeli vikend na Viru i vratiti se natrag u Beč. Neupitna prednost našeg otoka je što predstavlja autodestinaciju koja je povezana s kopnom za razliku od južnijih hrvatskih otoka, kazao je Liverić i dodao kako su im najbrojniji gosti Hrvati, Slovenci, Nijemci, Mađari, Česi, Slovaci, Austrijanci, Poljaci i tako dalje.


Posljednjih deset godina otok Vir predstavlja prvu destinaciju u Zadarskoj županiji po broju noćenja te se posljednjih pet godina našao na listi prvih sedam najpopularnijih destinacija na razini Republike Hrvatske. Pored toga, posljednjih godina se na otoku bilježi i pojačan trend kupovanja nekretnina, a prema podacima agencija za nekretnine nalazi se na prvom mjestu u državi.


Koji gosti više troše?


– Veći dio turista koji dođu na naš otok odluči kupiti vikendicu zato što im se jako svidi naše kristalno čisto more i mediteranska klima. Takvi nekonvencionalni turisti, koji su vlasnici nekretnina na otoku, postaju na neki način i menadžeri koji dolaze više puta godišnje na otok te ujedno dovode sa sobom i prijatelje iz svojih matičnih zemalja.U medijima se nerijetko provlači spin kako nekonvencionalni turist ne troši ništa. Kako ne troši ništa ako dođe tu pet puta godišnje? Konvencionalni turist koji dođe tu sedam dana u godini zasigurno ne može potrošiti kao nekonvencionalni koji dolazi tu kroz cijelu godinu jer ima potrebu za dolaskom, kazao je Liverić i osvrnuo se na ostale pogodnosti otoka Vira.


– Imamo preko 100 kilometara biciklističkih staza i 16 kilometara uređenih plaža koje su izrazito pogodne za obitelji s djecom. Pored plaža i dobre cestovne povezanosti, imamo i vrhunske restorane koji imaju u ponudi tradicionalnu mediteransku kuhinju. Također, tu su i razne kulturno-zabavne manifestacije koje organiziramo kroz cijelu godinu.


Od koncerata, Adventa koji je nadaleko poznat, pa do maškara koje su jedne od najposjećenijih u županiji. Na godišnjoj razini organiziramo i četiri tradicionalne biciklijade, ali i cijeli niz ostalih sportsko-zabavnih manifestacija, primjerice Alpe Adria jet-ski tour kup krajem rujna te razne triatlone i maratone, kazao je direktor TZ-a te dodao kako večeras na otoku nastupa Zorica Kondža, dok 16. rujna Virsko ljeto zatvara Željko Bebek. Nakon toga, kako kaže, kreću s priprema za biciklijadu od Zadra do Vira, Alpe Adria jet-ski kup i Advent.