Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

MINISTARSKI OBILAZAK

Butković: Ovo je veliki dan za grad Novalju

Autor: Nina Vigan

14.03.2024. 17:40
Butković: Ovo je veliki dan za grad Novalju

Foto: Mislav KlanacPotpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković posjetio je Novalju na otoku Pagu gdje je u izaslanstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio otvorenju projekata rekonstrukcije Ribarske luke i Primorske ulice. Navedeni projekti sufinancirani su europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva poljoprivrede, tako da je svečanosti nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Novalju su posjetili i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, a gostima su se pridružili predsjednik Gradskog vijeća Novalje Mate Guščić te vijećnici Gradskog vijeća. O izazovima i važnosti ovog projekta za grad Novalju govorio je gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo, ravnatelj Lučke uprave Tomislav Kustić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, Ante Dabo.


Foto: Mislav Klanac


Pomorska i cestovna infrastruktura


Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje istaknuo je značaj projekta za grad Novalju.
– Velika mi je čast danas govoriti na završnoj konferenciji povodom čina otvaranja ovog zajedničkog projekta, projekta povezanosti mora i kopna, razvoja pomorske i cestovne infrastrukture. Ovaj grad je u zadnjih trideset godina realizirao velike infrastrukturne i gospodarske projekte. Ovo čemu danas svjedočimo je samo jedan dio naše vizije, doprinos velikim naporima koje realiziramo kako bismo oplemenili i unaprijedili područje našeg grada, a vidimo da nismo sami na tom putu. Zato, velika zahvala predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja je svojim projektima doprinijela rekonstrukciji dječjeg vrtića “Carić”, DVD-a Novalja i ovom projektu Ribarske luke. Također, uskoro ćemo surađivati i na projektu izgradnje tržnice u našem gradu. Isto tako, nećemo zaboraviti ni nazočnost ministra Olega Butkovića koji ulaže u cijelu hrvatsku obalu, kazao je Dabo.


Projekt rekonstrukcije i dogradnje sjevernog lukobrana, ribarski dio luke otvorene za javni promet u gradu Novalji je sufinanciran sa strane Ministarstva poljoprivrede, mjera ” Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, a ministrica Marija Vučković zahvalila je prisutnima na pozivu i na dobro pripremljenim projektima i suradnji.


Foto: Mislav Klanac


– Ova suradnja dovela je do realizacije ove vrijedne investicije ribarskog dijela luke otvorene za javni promet u Novalji, s našom potporom i s potporom Vlade Republike Hrvatske vrijednom približno 5 milijuna eura. Ovakve uspješne suradnje nas obvezuju na daljnji rad i to je ono što ovu Vladu čini drukčijom, jer svi mi radimo zajedno i učinkovito provodimo projekte koji imaju više dimenzija. Obvezni smo zajedno učiniti sve da se realiziraju na dobro stanovnika naših općina gradova i županija, bez obzira čija su nadležnost projekti. Suradnju s Gradom Novaljom, zasigurno ćemo nastaviti i pružiti podršku vašem planu ostvarivanja tržnice na kojoj ćemo moći plasirati naše zaštićene proizvode po kojima je poznat ovaj kraj, kazala je Vučković.


Cilj ovih projekta je unaprijediti cestovnu infrastrukturu i lokalnom stanovništvu učiniti dostupnim sve sadržaje i usluge bitne za kvalitetu života. Ukupna planirana i odobrena vrijednost projekta iznosi gotovo 6 milijuna eura što predstavlja i ukupan iznos odobrenih bespovratnih sredstava. Ministar Butković, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, istaknuo je važnost provedbe ovakvih kapitalnih projekata ne samo za grad Novalju i Ličko-senjsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku.


Sjajan posao


– Ovo je velik dan za grad Novalju, jer smo uz pomoć europskih fondova uspjeli realizirati dva velika projekta ukupno vrijedna više od 10 milijuna eura, a kad tome pridodamo i prošlogodišnje otvaranje luke Žigljen s 10 milijuna eura, znači kako je 20 milijuna eura uloženo u lučku infrastrukturu i projekte koji su neposredno vezani uz more. To je veliki uspjeh za Novalju, ali i za cijelu Hrvatsku jer pokazuje ravnomjerni razvoj svih hrvatskih krajeva. U posljednjih nekoliko godina uloženo je preko 300 milijuna eura, a grad Novalja i Ličko-senjska županija u tome prednjače i radimo zaista sjajan posao. Hrvatska je uvijek bila okrenuta moru, a ova ribarska luka je jako bitna za sve ribare s područja Sjevernog Jadrana gdje će imati svoje iskrcajno mjesto. Rekonstrukcija Primorske ulice promijenila je lice i naličje grada Novalje, budući da je to glavna prometnica koja je sad dvosmjerna i uređena. Uz luku Žigljen, ovo su veliki iskoraci kad govorimo o prometnom povezivanju i izgradnji lučke infrastrukture, ovo je svojevrsna renesansa jer smo pokrenuli veliki ciklus izgradnje novih lukobrana, obnova luka i mislim da je to dobro, istaknuo je Butković te dodao kako nastavljaju i dalje.


Foto: Mislav Klanac


Novi ugovori


– Raspisujemo i novi poziv gdje će i drugi imati priliku nastaviti s pripremljenim projektima, priliku graditi i obnavljati lučku infrastrukturu. Danas potpisujemo i nove ugovore, dodjelu iz nacionalnih sredstava za Ličko-senjsku županiju, nešto više od 2 milijuna eura. Za sve lučke uprave i izvanlučko područje što pokrivaju gradovi i općine na temelju odluke za sve hrvatske županije, njih sedam. To su nova ulaganja, ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura i to je nastavak ulaganja i ti projekti govore o našoj pripadnosti i opredjeljenju prema ravnomjernom razvoju, kazao je Butković.


Foto: Mislav Klanac/ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine dodjeljuje sredstva za projekte županijskih lučkih uprava te gradova i općina, na području svih 7 obalno-otočnih županija. Tako je ministar Butković ovom prilikom uručio ugovore gradonačelniku Novalje za II. fazu izgradnje šetnice oko Punte Vrtića. Gradonačelniku Senja Jurici Tomljanoviću uručena su sredstva za obnovu postojeće zgrade i dijela pripadajućeg okoliša – Jablanac, Kupališta Banja. Načelniku Općine Karlobag Borisu Smojveru uručio je ugovor za prvu fazu sanacije hotelske plaže.


Svi ugovori, koji se odnose na sanacije pomorskog dobra u općoj upotrebi, ukupno su vrijedni 350 tisuća eura. Ugovori koji su usmjereni na sufinanciranje projekata lučke infrastrukture bit će dodijeljeni lučkim upravama u iznosu od 1.640.000,00 eura. Ravnatelju Lučke uprave Novalja, Tomislavu Kustiću, dodijeljen je ugovor koji se odnosi na izvođenje 2. faze rekonstrukcije i dogradnje luke u gradu Novalji, dok se drugi odnosi na izvođenje radova izvanrednog održavanja dijela luke Barić Draga, i to II., III., i IV. faza. Ravnatelju Lučke uprave Senj Anti Stipiću, dodijeljen je ugovor za izvođenje radova izvanrednog održavanja dijela luke Karlobag – III faza, ali i dva ugovora za faze izvanrednog održavanja luke Senj, 1., 2. i 3. etapu projekta.