Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EUROZASTUPNICA

Borzan: Već iduće godine ćemo moći zaštititi pašku čipku na EU razini

Autor: Hina

12.09.2023. 16:30
Borzan: Već iduće godine ćemo moći zaštititi pašku čipku na EU razini

Foto: Biljana BorzanEuropski parlament je upravo velikom većinom glasova usvojio novu Direktivu o zaštiti podrijetla nepoljoprivrednih proizvoda. Usvojeni su i amandmani Biljane Borzan kojim bi se procedura stjecanja EU oznake porijekla trebala pojednostavniti, a proces olakšati malim obrtnicima.


„Europska unija ima ujednačen sustav zaštite podrijetla poljoprivrednih proizvoda. Zadnji takav proizvod koji smo zaštitili je varaždinsko bučino ulje.


Još od 2015. govorim kako takav sustav treba uvesti i za nepoljoprivredne proizvode kako bi EU oznaku nosili i brački kamen, paška čipka ili slavonski zlatovez.
Nakon bezbroj amandmana, prezentacija naših autohtonih proizvoda u Bruxellesu i Strasbourgu, ta ideja danas postaje stvarnost“, oduševljena je Biljana Borzan.


Kaže kako će uspostavom ovog sustava porasti vidljivost preko 800 autohtonih proizvoda, a EU procjenjuje kako će se ovaj sustav stvoriti oko 330 tisuća radnih mjesta, ponajprije u siromašnijim regijama Europe. Očekuje se povećanje trgovinske razmjene unutar EU do 50 milijardi.


„Ključno je da procedura stjecanja oznake bude jednostavna za male obrtnike. Oznaka će im pomoći da se istaknu na tržištu. Nerijetko mi se žale kako na tržištu ima jako puno krivotvorina, ponajprije iz Azije.


Čak 57,4 posto proizvođača je prijavilo velike probleme i gubitke zbog zloupotrebe njihove trenutačne oznake zemljopisnog podrijetla koja je različita za većinu država članica.


Samo na sporove s prevarantima troše 40 posto prihoda. Litavska industrija lanenog tekstila se primjerice potpuno ugasila zbog krivotvorina“, kaže Borzan.


Prijedlog je usvojen sa 616 glasa za, 7 protiv.