Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

DRŽAVA NA EUROPSKOM SUDU

Belušić: Europske institucije više mare za nas i naše zdravlje od naših političara

Autor: Nikolina Lucić

18.02.2023. 12:40
Belušić: Europske institucije više mare za nas i naše zdravlje od naših političara

Foto: Arhiva ZLSlučaj »crnog brda« u Biljanima Donjim nakon desetljetne pravne i ekološke bitke dobiva novo poglavlje, a to je druga tužba koju je Europska komisija protiv Republike Hrvatske uputila Europskom sudu, jer nadležne institucije od 2019. godine, kada je donesena prva presuda nisu učinile ništa po pitanju sanacije stotina tona troske, koja već više od desetljeća ugrožava život i zdravlje mještana Biljana Donjih.


Upit smo stoga uputili na adresu Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, koje je nadležno riješiti pitanje sanacije troske.


Od njih smo dobili šturi odgovor koji navodi kako je slučaj »crnog brda« kompleksno pitanje s područja više resora te kako će se između resornih ministarstva zauzeti zajednički stav oko daljnjih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada crnog brda u Biljanama Donjim.


Ekološki aktivizam
Komentar u vezi nove, druge tužbe protiv Hrvatske na Europskom sudu u vezi »crnog brda« i toga što država godinama odlaže rješavanje ovog problema smo zato tražili i od Zdravka Belušića, predsjednika eko-udruge Ravni kotari.


Ova udruga se već više od 12 godina bori za svoje, ali i za zdravlje svojih sumještana pokušavajući pravnim putem i ekološkim aktivizmom nadležne natjerati da se napokon uhvate ukoštac s ovim problemom. Belušić godinama upozorava na štetne učinke koje troska ima za zrak, podzemne vode i tlo u Biljanima Donjim, ali i na području koje okružuje ovo mjesto te je postao zaštitnim licem ove višegodišnje ekološke akcije.


U kratkom nam je razgovoru kazao kako je žalosno da državi treba više od desetljeća da riješi »crno brdo«, mada se zna tko je otpad tamo odložio i tko je kriv za višegodišnje ugrožavanje javnog zdravlja.


Inertna država


– Dvanaest godina borbe za što? Javnost smo više puta upozorili da je troska otrovna i opasna za zdravlje nadajući se kako će naši apeli doći do nadležnih. No, u više od desetljeća od njih nismo dobili ništa, tako da se nadam kako će ih ova tužba Europske komisije napokon dignuti iz stolica kako bi ozbiljno shvatili ovu prijetnju za zdravlje s kojom već godinama živimo i uhvatili se posla i odvoza ovog otpada, poručio je Belušić, dodavši kako ga odluka Europske komisije nije niti malo iznenadila.


– Ovo je pozitivan korak u našoj borbi i dokazuje da europske institucije više mare za nas i naše zdravlje od naših političara, kazao je Belušić.


Podsjećamo kako je »crno brdo«, tj. 140 tisuća tona troske od 2010. godine odloženo u Biljanima, a više je puta dokazano kako troska uništava okoliš i ugrožava zdravlje. Tamo je dospjela nakon »sanacije tvornice TEF« iz Šibenika, koju je obavila tvrtka MLM. Umjesto da trosku propisno sanira, tvrtka MLM ju je samo preselila u Biljane pod izlikom kako je troska zapravo izuzetno vrijedan građevinski materijal koji se može koristiti pri gradnji cesta, aerodromskih pista i sličnih infrastrukturnih objekata.