Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

"afterita"

Beatovi elektronike i impresivni grafiti ispunili mjesto Poljica

Autor: Matea Guzalić

30.09.2023. 16:25
Beatovi elektronike i impresivni grafiti ispunili mjesto Poljica

Foto: Matea GuzalićU petak navečer je u mjestu Poljica održano drugo izdanje techno događaja pod nazivom “Afterita”, koji je organizirala Udruga Bili Put. Ovaj događaj spojio je elektronsku glazbu s umjetnošću grafita u cilju oživljavanja lokalne kulturne scene. Tako se nakon pet godina od prvog izdanja “Afterita” vratila s još većim entuzijazmom i bogatijim programom.


Šest talentiranih DJ-eva i troje crtača iz različitih dijelova Hrvatske okupili su se kako bi ovo mjesto preplavili ritmovima elektronske glazbe te impresivnim grafitima.


Na pozornici su se izmjenjivali DJ-evi Danny De, Britzz, DIKKA, Robertescu, Butters i Iva koji su svojim elektronskim setovima stvorili nevjerojatnu atmosferu, a crtači Obleka i Amigo iz Zadra te Snel iz Osijeka su svojim grafitima ukrasili pano i auto.
Kako nam kaže Ive Jurlina, jedan od organizatora iz Udruge Bili Put, cilj ovog događaja je stvoriti nešto drugačije.– Ima nas par iz ovog mjesta koji smo svojom dobrom voljom odlučili organizirati ovaj event. Ne ciljamo na nikakvu zaradu, već samo želimo donijeti nešto drugačije u naše mjesto i nešto što će svima biti zanimljivo vidjeti.


Ovo sve radimo volonterski, nemamo nikakvih vanjskih sponzora ni pomoći. Iz tog razloga je upad bio na donacije kako bismo uopće uspjeli pokriti sve ovo što smo ovdje donijeli, a i da za sljedeći put imamo neku motivaciju, a ne da smo ostali u minusu, kazao je Jurlina najavljujući velike planove za nadolazeće godine.


– Prije pet godina smo prvi put napravili Afteritu, zatim smo četiri godine organizirali Rock in Poljica koju smo stvarno doveli do visoke razine, a nadam se da ćemo ovo sve nastaviti raditi i idućih godina. Volim ovakav tip druženja i zabave, grafiti su svakako nešto drugačije.


Odlučili smo donijeti auto i pano, naravno iduće godine planiramo to sve proširiti, no za ovu godinu je bilo dovoljno. Svi su se odazvali volonterski i s dobrom voljom, svima je samo bitno da se nešto događa i da guramo malo drugačiju scenu nego što je u Zadru. Pohvale trojici grafitera koji su došli odraditi session, zbog toga je događaj izgledao dosta zanimljivije, rekao je Jurlina.Uz glazbene setove i stvaranje grafita, treba istaknuti i impresivan vizualni show koji je upotpunio atmosferu, a među sudionicima ovog događaja bio je i Marjan Benaković zvan ‘Lega’, tattoo artist iz zadarskog studija Skin Gallery koji se također bavi crtanjem grafita.


– Ovo je drugo izdanje Afterite uz bogat DJ program i underground scenu koja se bavi crtanjem grafita i proširivanjem urbanih stvari. Ovo je odlična stvar jer ovakvih događaja ima jako malo u Zadru. Organizatori iz Poljica su to uočili i poduzeli prve korake kako bi se nešto pokrenulo, a i nastavilo u budućnosti.


Odlučili su promovirati ovu scenu koja je trenutno malo zagašena u Hrvatskoj. Ovaj program je predviđen i za iduće godine, pa ćemo vidjeti kako će to ići, a i što će se organizirati nakon toga. Što se tiče samih grafita, uz tri crtača okušao sam se i ja u crtanju u neonskom stilu na autu, kaže nam Lega dodajući da je na događaju sudjelovao i GEO print koji radi 3D printeve od plastike i ostalih materijala.