Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

velika stvar

Analizator CRP sada dostupan i u ordinaciji opće medicine u Kalima

Autor: Vesna Benić

19.04.2024. 13:04
Analizator CRP sada dostupan i u ordinaciji opće medicine u Kalima

Foto: Vesna BenićS otoka, točnije iz Općine Kali, dolazi pozitivna koja je rezultat uspješne suradnje sa Zavodom za hitnu medicinu Zadarske županije. Naime, Bruno Mišlov, načelnik Općine Kali, s ravnateljicom Zavoda Ivanom Šimić, dogovorio je da analizator CRP koji već dvije godine stoji nekorišten na Hitnoj u Kalima počne koristiti ordinacija opće medicine dr. Silvestra Kolega iz Kali.


Potpisan ugovor


Ovih dana potpisan je Ugovor o korištenju medicinske opreme – Set za automatsko-biokemijsku analizu koji je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije besplatno ustupio na korištenje ordinaciji za obavljanje medicinske usluge u ispostavi Kali. Ova pozitivna priča pokazuje kako se odličnom suradnjom može raditi i živjeti bolje što je za mještane Kali od velikog značaja.


– Za naše mještane ovo je neizmjerno bitna stvar budući da će se sada moći u roku od par minuta saznati imaju li upalu i treba li im antibiotik ili ne.
Prije su kada su bili bolesni morali uzeti slobodan dan ili bolovanje i ići u Zadar vaditi i analizirati krv, a isto su to morali raditi i zbog svoje djece, kazao je Bruno Mišlov i dodao kako je ovim primarna zdravstvena skrb podignuta na višu razinu te je mišljenja da će kod liječnice u Kali dolaziti pacijenti ne samo iz Kali nego i s cijelog otoka.


Set za automatsku biokemijsku analizu nalazit će se u prostorijama Zavoda, ali po potpisanim ugovoru liječnici je osiguran nesmetan pristup analizatoru CRP-a za što je zadužen voditelj ispostave u Kalima. Sve potrošne materijale (trakice za očitovanje i sl.) ordinacija opće medicine dr. Silvestra Kolega iz Kali stavljat će na svoj račun. Ugovor je sklopljen na dvije godine.


– Jedan od najznačajnijih za hitnoću, naročito kod djece s febrilitetom, je parametar koji se zove CRP, a on je pokazatelj veličine upale, ozbiljnosti upale.


Znači ako ja vidim da netko ima upalu grla, a nisam sigurna je li je virusna ili bakterijska, trebam li odmah dati antibiotik ili možemo staviti na čekanje, onda taj aparat može biti presudan, pojasnila je dr. Kolega.


Svima na korist


Do sada uvijek slalo malu djecu u grad da to izvode u laboratoriju, međutim, ubuduće će se u ordinaciji u Kalima moći napraviti takva pretraga.


– Jako sam zadovoljna što je ravnateljica Zavoda za hitnu pristala u dogovoru s načelnikom Mišlovom ustupiti mojoj ordinaciji opće medicine koja se nalazi u Hitnoj u Kalima ovaj aparat na korištenje, rekla je dr. Kolega i dodala kako će ona kupiti trakice, reagense i sve što je potrebno za ovu pretragu.


– Aparat je ionako tu i bila bi šteta da ga ne koristim za svoje pacijente stoga sam zahvalna što su mi iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije to omogućili. Naše mlade mame su me i potaknule i zamolile da to preuzmem raditi najviše zbog njihove male djece s obzirom na to da je taj aparat ionako ovdje u Hitnoj.


Općina Kali je pomogla da to realiziramo na zadovoljstvo svih nas ne samo otočana nego ljeti imamo i turiste kojima je ponekad također potrebna takva pretraga, a zbog koje sada neće morati odlaziti u Zadar, kazala je dr. Kolega.