Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priznanja za kvalitetu

Župan primio vinare, maslinare i sirare

Autor: Iva Bucić

06.07.2023. 13:12
Župan primio vinare, maslinare i sirare

Foto: Luka JeličićU četvrtak, 6. srpnja, župan Božidar Longin primio je vinare, maslinare i sirare s područja Zadarske županije koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima te dobitnike priznanja u sklopu projekta Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. U dvorištu Doma Zadarske županije na sada već tradicionalnom prijemu kod župana okupilo se 50-ak ljudi. Župan Božidar Longin istaknuo je da treba ustrajati na kvaliteti i brendu te zahvalio proizvođačima što pronose ime Zadarske županije po cijelom svijetu.


– Mi smo izvorno poljoprivredna destinacija i to je temelj svega što imamo danas. Cilj nam je da naš kraj postane eno-gastro destinacija i da od toga svi dobro i lijepo živimo, naglasio je župan.


Hrvatski su uljari ove godine na renomiranim međunarodnim natjecanjima osvojili 16 zlatnih medalja, no direktor Poljoprivredne zadruge “Maslina i Vino” Rade Bobanović ističe da je ova godina zbog velikih kiša bila nepovoljna za uzgoj maslina.
– Ovo je izazovna godina, ali znam da možemo izdurati, poručio je Bobanović, koji je također i predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.


Iako priznaje da je u posljednjih šest ili sedam godina postignut veliki pomak, Bobanović objašnjava da Zadarska županija još nije postigla takvu prepoznatljivost da je ljudi posjećuju samo da bi kušali domaće proizvode. Unatoč tome, naglašava da je njihova kvaliteta nenadmašna.


– Naša su ulja i vina vrhunska jer je naše podneblje ekološko, a maslinici i vinogradi obrađuju se ručno. I Francuzi, Španjolci i ostali isto rade ručno, ali u malim količinama s kojima se natječu, a sve je ostalo industrija. A mi danas u županiji imamo 38 uljara i masline se prerađuju istog dana kada su ubrane, kazuje Bobanović.


– Bogom smo dani, ali radne snage fali, to će u budućnosti biti veliki problem. Već se danas okrećemo prema drugim kontinentima pa radnici dolaze iz Nepala, Indije i Bangladeša, rekao je ovaj vinar.


Nagrada učenicima


Osim dobitnika međunarodnih nagrada, župan je odlikovao i četiri projekta iz županije koji su se natjecali za Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Srednja škola Bartula Kašića iz Paga osvojila je posebno priznanje za knjižicu recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku”, kojom se promoviraju tradicionalne gastronomije otoka Paga. Na knjižici su učenici i nastavnici škole radili od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela.


– Naši su učenici na terenskom radu među svojim obiteljima i susjedima prikupljali recepte i zapisivali ih onako kako su izvorni govornici govorili, na mjesnim govorima. To je jezično i gastronomsko blago našeg otoka, govori ravnateljica SŠ Bartol Kašić, Marija Pećirko i dodaje da je knjižica iza koje stoji učenička zadruga Slani škoj objavljena u čak tri izdanja.


Posebno priznanje na natjecanju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojio je i Eugen Novaković, čiji je OPG postao naširoko poznat po tradicionalnoj proizvodnji smokava, maslina i slatkih delicija. Nakon što se proslavio s čipsom i kobasicom od smokava, dodatno je proširio ponudu i osmislio kavu i čvarke od smokava.


– Mi imamo 12 proizvoda od smokava. Sada smo napravili kavovinu od smokava, to je kava koja se pije od pelena do velike starosti jer nema kofeina, teina, glutena olova ni cinka. Kad smo pržili kavu ostalo nam je par većih komada, i meni sine ideja da napravimo čvarke, kazuje Novaković i objašnjava da smokvu treba prerezati na četiri dijela i pržiti dok ne postane prhka. Ističe da sav alat s kojim radi ne vrijedi više od 2 tisuće kuna i zaključuje: – Mi se veselimo našem radu, a ako ste sretni i veseli, to mora biti uspjeh!