Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

dug doma zdravlja

Zubčić: Katastrofalno planiranje i vođenje dovelo je do niza problema

Autor: Iva Bucić

15.11.2023. 13:25
Zubčić: Katastrofalno planiranje i vođenje dovelo je do niza problema

Foto: Luka JeličićDom zdravlja Zadarske županije nije platio račun informatičkoj tvrtki koja im održava softver, pa im je zbog toga privremeno bilo onemogućeno izdavanje računa. Ravnateljica Renata Bek medijima je pritom kazala da DZZŽ od Županije i države ne dobiva dovoljno novca.


– Iz tvrtke Inmed software Zadar jučer nam je poslana obavijest o dugovanju, dio programa je radio a dio ne. Dugovanje je danas podmireno i na ekranu PC-a u ordinacijama se pojavila obavijest da se nakon resetiranja programa može neometano raditi, što su naši djelatnici i učinili, te neometano radili tijekom današnjeg dana, odgovorili su jučer iz Doma zdravlja Zadarske županije.


Manjak sredstava


U obavijesti koja se na ekranima prikazala liječnicima pisalo je da je Dom zdravlja dužan platiti 14.878 eura i već mjesecima ne plaća naknadu za korištenje programa te se zbog toga, do podmirenja dugovanja, onemogućuje kreiranje računa.
No predsjednik Županijskog odbora SDP-a Jure Zubčić, koji je javnost prvi upozorio na situaciju u kojoj se našao DZZŽ, naglašava da je katastrofalno planiranje i vođenje dovelo do niza problema.


– O (ne)sposobnosti Renate Bek s pravom su već napisani mnogi tekstovi. Od katastrofalnog planiranja u sustavu do nedostatka liječničkog kadra koji bježe iz ustanove kojoj je na čelu danas je dotakla novo dno.


Naime zbog duga od 14 tisuća eura prema poduzeću koje održava softver onemogućeno je izdavanje računa. Jučer smo bili na rubu ponora, a danas smo korak naprijed, upozorio je Zubčić.


Ipak SDP-ov županijski vijećnik u cijeloj situaciji ističe da je Bek u jednom malom dijelu u pravu kada kaže da bi se Županija trebala brinuti za svoju ustanovu.


– To je u potpunosti točno, ali ona se ponaša kao da uopće nije ravnateljica i kao da ništa nije njezina odgovornost. Ja bih isto rado bio ravnatelj Doma zdravlja, ali da mi netko uplati novaca koliko god ja želim, da mi netko nađe liječnike, da mi netko raspisuje specijalizacije… što onda ona radi, pita se Zubčić.


Zasluga pojedinaca


Potpuno urušavanje primarne zdravstvene skrbi posljedica je sustavnog nemara, upozorava Zubčić.


– Sustav primarne i sekundarne zdravstvene zaštite funkcionira isključivo radi pojedinca, a ne zato što je organiziran. Krivica je za to dijeljena. Poprilično sam uvjeren da dijelom ima istine u onome što Bek govori, ali ne može reći da joj se nije dalo novaca i da ona tu ne može ništa.


Zašto nije aktualizirala problem, organizirala sastanak sa županom?, kazuje Zubčić.