Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

RASPRAVA O PRIZNANJIMA

Meštrović: Obitelj Luxardo zadužila je Zadar umijećem proizvodnje Maraschina

Autor: Nikolina Lucić

15.11.2023. 10:08
Meštrović: Obitelj Luxardo zadužila je Zadar umijećem proizvodnje Maraschina

Foto: Luka JeličićBliži se blagdan sv. Krševana i Dan grada uoči kojeg Gradsko vijeće treba donijeti službenu odliku o dobitnicima javnih priznanja Grada. U četvrtak će se tako odlučivati o dobitnicima Nagrada za životno djelo, te Grba i Nagrada Grada Zadra, a jedno je ime na predloženom popisu izazvalo razne komentare u javnosti.


To je ime Franca Luxarda koje nije naišlo na odobravanje na nekoliko gradskih adresa, bilo zbog činjenice da obitelj Luxardo i njihovi potomci već godinama na žive u gradu ili zbog toga što je Luxardo bio dugogodišnji čelnik »Slobodne općine Zadar u egzilu«.


Hoće li živući predstavnik pete generacije obitelji Luxardo koja je Zadar proslavila umijećem izrade Maraschina zaista dobiti ovogodišnju Nagradu za životno djelo predstoji nam sutra vidjeti.


Meštrovićev prijedlog
Prijedlog je iznio nezavisni Enio Meštrović, koji nam je u razgovoru kazao kako se njegov prijedlog ne odnosi osobno na Franca Luxarda, već cijelu njegovu obitelj, koja je, kako kaže, Zadar nepovratno zadužila svojim umijećem proizvodnje Maraschina.Priča njegove obitelji počinje davne 1821. godine kada je Francov predak Girolamo Luxardo u Zadru utemeljio industriju likera koju će, pod obiteljskim brendom Luxardo, diljem svijeta proslaviti čuveni Maraschino. Ovom uspješnom tvrtkom, danas sa sjedištem u mjestu Torreglia kod Padove, upravlja već peta generacija nasljednika.


Upravo je zbog pečata koji je obitelj Luxardo ostavila u povijesti grada, Meštrović mišljenja kako je došlo vrijeme da im se grad i službeno zahvali i oduži.


– Kada bi prijedlog prošao na Vijeću, to bi bila nagrada za cijelu obitelj. A što se tiče ostalih poruka koje su iznesene u javnosti, one su očito kratkovidne. Luxardo je u više navrata pokazao i rekao kako o Zadru i Zadranima misli samo pozitivno i na grad gleda kroz prizmu uspomena koje je njegova obitelj prenijela s koljena na koljeno.


Vidi se da je emocionalno vezan za ostavštinu na kojoj je grad izgradio svoju slavu, poručio je Meštrović, dodavši kako se njegov prijedlog treba dublje sagledati kako bi se zaista razumio.


Povijesne konotacije


Nekim je gradskim političarima i znanstvenicima s jedne strane sporna činjenica kako je Luxardo dugi niz godina bio čelnik »Slobodne općine Zadar u egzilu«, koja u sebi nosi povijesne konotacije na recentno vrijeme kada je Zadar bio dijelom fašističke Italije.S druge je strane, pak, interesantna činjenica da obitelj Luxardo »s ružičastim naočalama« gleda na grad u kojem im je oduzeta sva imovina, pobijen dio obitelji, a ostatak prognan u Italiju. Istina je da je to bilo u nekom drugom vremenu i drugom političkom poretku, ali ostaje činjenica kako su gradski čelnici u demokratskom Zadru ostali pri tome da se obitelji Luxardo ne vrati otuđena imovina.


– Moj prijedlog nema šanse ako se na njega gleda površno i s podozrivošću. Temu treba dublje sagledati i proučiti, jer očito je da obitelj i dandanas prema gradu i Zadranima ne gaji negativne osjećaje, poručio je Meštrović.


Njihov je doprinos gradu tako, ne gledajući političko – povijesni kontekst u kojem su živjeli i stvarali, ostao tek na šturom spomenu imena Girolama Luxarda, utemeljitelja istoimene tvornice likera, koja je zauvijek promijenila povijest Zadra.


Za komentar smo se obratili i samom Francu Luxardu, no sudeći po svemu, loše su vijesti preplivale Jadran i stigle do njega, jer na naša se pitanja odlučio ne očitovati.