Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ruše se rekordi

Zračna luka Zadar do kraja kolovoza očekuje više od 290.000 putnika

Autor: Marinko Glavan

27.08.2023. 21:18
Zračna luka Zadar do kraja kolovoza očekuje više od 290.000 putnika


Ova je godina većini hrvatskih zračnih luka donijela povećanje prometa u odnosu na prošlu, a nekima, poput Splita i Zadra, rekordne rezultate, bolje i od svima referentne 2019., dok jedino riječki aerodrom bilježi pad broja putnika od pet posto. Promet na hrvatskim aerodromima i ove je godine, kao i svih prethodnih, izrazito povezan s turističkom sezonom pa je i najveći dio prometa ostvaren u lipnju, a posebno u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza, piše Novi list.


Split srušio rekorde


Tako je u srpnju kroz domaće zračne luke prošlo dva milijuna i pet tisuća putnika, a u tom su mjesecu putničkog prometa zabilježili svi aerodromi, osim riječkog, koji je ipak rast prometa ostvario u kolovozu i lipnju, a zanimljivo je da je Zračna luka Zagreb u srpnju imala svega 40 tisuća putnika više nego u istom mjesecu prošle godine, što je manji rast od očekivanog.


Luka Jeličić


S druge strane, Split i Zadar ruše sve dosadašnje rekorde. Tako je u srpnju kroz splitski aerodrom prošlo 745 tisuća putnika, što je rekord ove zračne luke, ali i rekordni promet u srpnju u Hrvatskoj, a do kraja kolovoza očekuje se više od 680 tisuća putnika, čime će biti oboren rekord splitske zračne luke za ovaj mjesec iz 2019., kada je u kolovozu bio ostvaren promet od 672 tisuće putnika. Ujedno, to će biti i rekordan promet putnika u kolovozu ostvaren u bilo kojoj od domaćih zračnih luka. Najave avioprijevoznika sugeriraju da će i u rujnu promet na splitskom aerodromu biti intenzivan te se, prema riječima Mate Melvana, voditelja prihvata i otpreme putnika Zračne luke Split, procjenjuje da bi ova godina mogla biti najuspješnija u povijesti splitske zračne luke. Takvim procjenama u prilog ide i jučer objavljena vijest da će samo tijekom ovog vikenda na splitski aerodrom sletjeti ili s njega poletjeti, čak 210 zrakoplova koji će dovesti ili odvesti više od 50 tisuća putnika.


Rijeka skromno
O takvim brojkama u riječkoj zračnoj luci može se samo sanjati. U cijelom srpnju kroz riječki je aerodrom prošlo tek nešto više od 37 tisuća putnika, što je 13 tisuća manje od broja putnika u Splitu tijekom ovog vikenda. Ne samo da je brojka skromna, već je, kako su nam potvrdili iz Zračne luke Rijeka, za osam posto manja od srpnja prošle godine. Donekle je utješno što je promet u lipnju i kolovozu ipak bolji nego lani.


– Zračna luka Rijeka ostvarila je u kolovozu, do 26. kolovoza, 10 posto veći promet nego u istom razdoblju prošle godine. Unatoč rastu prometa putnika na Zračnoj luci Rijeka tijekom kolovoza i lipnja ove godine u usporedbi s istim mjesecima prošle, promet u srpnju ostvaren je u manjem broju u odnosu na isti mjesec 2022. za osam posto, te je sukladno tome, kao i činjenici da je predsezona bila lošija zbog kasnijeg početka letova Ryanaira (tek u lipnju), ostvaren ukupan promet putnika za razdoblje od 1. siječnja do 28. kolovoza manji za pet posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. U navedenom razdoblju zabilježen je značajan porast prometa putnika s britanskoga tržišta od čak 300 posto, s dvjema linijama za London Ryanaira i easyJeta, kao i s nizozemskog tržišta za 50 posto, odgovaraju iz Zračne luke Rijeka na naš upit o prometu putnika tijekom turističke sezone.


Ističu kako se najviše operacija odvija vikendom – subotom 12, nedjeljom 8 redovitih linija komercijalnog zračnog prijevoza, te četvrtkom s devet redovitih linija komercijalnog zračnog prijevoza. Zračna luka Rijeka povezana je direktnim redovitim linijama s ukupno 18 različitih europskih destinacija, među kojima je 14 međunarodnih i 4 domaće destinacije, na ukupno 22 redovite linije.


Zadar i Pula u plusu


U Zadru je situacija posve suprotna nego u Rijeci, jer i tamo kao u Splitu zbrajaju rekorde, uz dvoznamenkasti rast broja putnika u ovoj godini. Zračna luka Zadar, prema odgovoru na naš upit, od početka godine do 26. kolovoza ostvarila je promet od ukupno 893.075 putnika, što je za 17 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


– Rekordan promet putnika na mjesečnoj bazi zabilježen je u srpnju kad ih je prevezeno 286.389, što je najviše putnika u jednom mjesecu u povijesti zračne luke. Taj rekord bit će oboren već u kolovozu kad se očekuje više od 290.000 putnika. Do kraja godine Zračna luka Zadar očekuje rekordnih 1,2 milijuna putnika, stoji u odgovoru iz Zadra.


U »plusu« u odnosu na prošlu godinu je i pulski aerodrom, ipak s nešto skromnijim postotnim rastom od Zadra. Prema odgovoru Nine Vojnić, direktorice Zračne luke Pula, kroz taj je aerodrom zaključno s 25. kolovoza prošlo 314.774 putnika, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani.


– Do kraja ljetne sezone očekuje se nastavak navedenog trenda porasta broja putnika. I ovaj vikend se u pulskoj zračnoj luci očekuje promet od oko 10 tisuća putnika na stotinjak zrakoplovnih operacija, od čega su 72 na redovnim linijama. Kada je riječ o strukturi putnika, odnosno prijevoznika prevladavaju niskobudžetni prijevoznici easyJet, Ryanair, Eurowings i Transavia, ali i full-cost carrieri poput Lufthanse, British airwaysa. U prvih sedam mjeseci promet putnika u Zračnoj luci Pula također bilježimo porast od osam posto, u odnosu na isto razdoblje 2022. Isti je rezultat porasta broja redovnih letova i bolje popunjenosti zrakoplova, što je u uskoj vezi s ulaskom Hrvatske u Schengen. Navedeno je i u skladu s planiranim prometom u 2023., u kojoj se očekuje blagi porast broja putnika kao posljedica bolje popunjenosti zrakoplova, kazala je Vojnić, navodeći kako je Pula tijekom ljetne sezone avionskim linijama povezana s 26 destinacija u 13 zemalja.