Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IZVRSNI REZULTATI

Zračna luka Zadar bilježi porast prometa od 13 posto

Autor: Marina Vlakić

18.05.2023. 15:15
Zračna luka Zadar bilježi porast prometa od 13 posto

Foto: ARHIVA ZLUoči sjednice Gradskog vijeća, zadarski SDP alarmirao je zbog pada prometa u Zračnoj luci Zadar, poručujući kako Luka u travnju bilježi promet 15 posto manji u odnosu na prošlu godinu.


– Stvarna brojka međunarodnih letova umanjena za unutarnji promet bila bi puno relevantniji podatak, ali i ovo je sasvim dovoljno za uzbunu, upozorio je čelnik SDP-a, Daniel Radeta. Međutim, na Zemuniku ne samo da nema uzbune, već imaju dovoljno razloga za optimizam – prema najnovijim podacima Zračna luka u svibnju bilježi porast prometa od 13 posto!


Direktor Luke, Josip Klišmanić, pojašnjava kako je riječ o uobičajenim trendovima pada u predsezoni, no već prvi pokazatelji u svibnju govore kako su nadomak planu za 2023. godinu za koju su najavili porast prometa od deset posto.


Imamo veću popunjenost
– Redom letenja imali smo tridesetak zrakoplova manje, no itekako smo zadovoljni prometom s obzirom na to da imamo deset posto više putnika, što znači da je popunjenost veća te da je ove godine u svibnju veći i interes putnika za Zadar, a to je iznimno važno za čitavu županiju s obzirom na to da je riječ o podacima koji najavljuju još veći broj dolazaka turista narednih mjeseci. Stoga s punim pravom mogu reći da očekujemo još jednu rekordnu godinu jer već sada u odnosu na prošlogodišnji svibanj imamo porast prometa. Konkretno, očekujemo porast prometa od 10 posto, što bi bio izniman uspjeh za našu Zračnu luku, kaže Klišmanić.


Naime, Zračna luka Zadar od početka godine do 14. svibnja bilježi promet od 102.985 putnika, što je za 1,6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pojašnjava glasnogovornik Zračne luke Nikola Barać. Napominje kako je točno da u travnju bilježe minus od 11 posto, no već u prvim danima svibnja bilježimo plus 13 posto putnika.


Foto: Arhiva ZL


Uveli nove linije


Naime, protekle je godine Luka ostvarila povijesni rekord od 1,1 milijun putnika, a ove bi godine on trebao biti veći zbog uvođenja novih linija.


– U našoj mreži imamo 70-ak destinacija, među kojima i sedam novih. Naš najveći prijevoznik, irska aviokompanija Ryanair, ove godine ima jednu destinaciju više, te sada ukupno njih 47, od kojih su tri nove, i to za talijanski Milano Malpensa, njemački Munster i poljski Rzeszow, a broj rotacija povećali su Eurowings i Lufthansa. Od novih kompanija s ponosnom možemo istaknuti dolazak S.A.S.-a, oddnosno Scandinaviana s linijom za Kopenhagen, a imamo i novu charter kompaniju People`s s linijom za St.Gallen te AeroItalia za grad Forli, kaže Barać, dodajući kako je ove godine i domaća zrakoplovna kompanija Trade air uvela nove linije za Osijek i Rijeku. Što se tiče putnika, najbrojniji su oni iz Njemačke, Velike Britanije i Poljske, a najveći broj polazaka iz Zadra bilježi se za London i Beč.


No, još veće brojke omogućit će kapitalni projekt proširenja terminala koji je, kako ističu u Zračnoj luci, upravo u fazi evaluacije i pripreme za raspisivanje natječaja kojim će se tražiti izvođač radova. Plan je odmah nakon sezone započeti s projektom kojega smatraju najvažnijim od postojanja Luke.


Foto: ZRAČNA LUKA ZADAR


Proširenje terminala


– Projekt proširenja zgrade terminala sveobuhvatan je kapitalni projekt koji će, s obzirom na mogućnost fazne izgradnje, trajati jedno dulje vrijeme. Zasad smo posvećeni prvoj fazi koja počinje nakon sezone 2023. godine, s obzirom na to da za prekooceanske letove trebamo odgovarajuću uzletno-sletnu stazu, ističe Klišmanić.


Za ovaj je projekt predana prijavnica na Poziv na podnošenje prijedloga CEF-a za vojnu mobilnost u okviru Instrumenta za povezivanje Europe za 2022. godinu, a riječ je o omotnici za vojnu mobilnost. Produljenje uzletno-sletne staze s 2.500 na 3.200 metara i povećanje nosivosti omogućava slijetanje i uzlijetanje širokotrupnih zrakoplova kodnog slova E s implementacijom svjetala središnjice u punoj duljini, čime je omogućena visoka razina sigurnosti prilikom operacija slijetanja i uzlijetanja. Riječ je o iznimno važnom projektu kojim bi se osiguralo sigurno slijetanje i najvećim zrakoplovima. Ukoliko realiziramo sve ove projekte, imat ćemo moderniju, ekološki prihvatljiviju i čišću, energetski neovisnu zračnu luku koja će na visokoj razini moći prihvatiti i otpremiti sve goste i putnike koji posjećuju Zadar, Zadarsku županiju i širu okolicu, poručuju na kraju u Zračnoj luci Zadar.


Foto: Arhiva ZL