Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Vatrogasne intervencije

Zbog nevremena održan sastanak gradskih službi s gradonačelnikom, evo kome se javiti ako imate štete

Autor: Portal NL

11.03.2024. 09:45
Zbog nevremena održan sastanak gradskih službi s gradonačelnikom, evo kome se javiti ako imate štete

Zbog olujnog nevremena praćenog grmljavinom i velikom količinom oborina tijekom noći, do 8:45 jutros, službe 112 i JVP zaprimile su ukupno 38 dojava građana zbog poplavljenih objekata i okućnica.


Do 8:30 službe JVP intervenirale su na 22 obiteljske kuće i 1 poslovnom prostoru, a 7 objekata je na čekanju zbog trenutne nedostupnosti samih objekata. Najveći broj dojava došao je sa zapadnog dijela Zadra, Petrčana, Kožina i Dikla. Podaci su to izneseni jutros na sastanku gradskih službi s gradonačelnikom.


Građani Zadra mogu i dalje pomoć zbog poplavljenih objekata zatražiti od JVP Zadar i Odvodnje d.o.o. Zadar.


Uslijed snažnog juga more je na pojedinim lokacijama nanijelo šljunak na pješačke staze i prometnice, pa je tijekom noći zatvorena za sav promet Trpimirova obala, a cestovne ophodnje krenule su noćas s čišćenjem prometnica vraćanjem izbijenih šahtova i uklanjanjem naplavljenih predmeta kako bi održali razinu prometne sigurnosti. Sve prometnice su sada prohodne.


Za otklanjanje šteta nastalih od poplava, građani se mogu obratiti gradskoj upravi na tel. 023/208-185, za eventualni odvoz krupnog otpada ili korištenje isušivača ili odvlaživača prostorija.


Do izgradnje sustava oborinske odvodnje najosjetljivije područje bilo je ono Bokanjca i Novog Bokanjca;  s tog područja nisu zaprimljene dojave o poplavljenim objektima, a ovo kišno nevrijeme prvi put od izgradnje popunile je i izgrađene retencije bazene.


Prema podacima DHMZ-a noćas je u Zadru palo 164 l kiše po m2, a najveća količina izmjerena je u intervalu od 23  do 24  sata, kada je palo 77 l/m2, ili 10 l više nego u satu najintenzivnijih padalina u poplavi 2017. godine. Količina kiše u tih sat vremena je ujedno je i viša od mjesečnog prosjeka oborina u ožujku u zadnjih 50 godina. Prema prognozi DHMZ-a , tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana ne očekuju se slične oborine, a krajem sutrašnjeg dana oborine će prestati.