Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PU zadarska

Zbog nepropisne brzine vožnje u siječnju izdano 522 kazne

Autor: Nikolina Lucić

03.03.2023. 13:17
Zbog nepropisne brzine vožnje u siječnju izdano 522 kazne

Foto: Nikolina LucićPrometni prekršaji svakodnevica u na zadarskim ulicama. Prema podacima PU zadarske nova je godina donijela ukupno 1502 prometna prekršaja. Najčešći prekršaji su nepropisna brzina, za koju su izdane 522 kazne, korištenje mobitela u vožnji sa 106 kazni, za nekorištenje pojasa kažnjena su 82 vozača, a za vožnju pod utjecajem alkohola izdano je 69 kazni. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja zbog nepropisne brzine, 331 prekršaj je utvrđen fiksnim uređajima za nadzor prometa.


– Također, u siječnju 2023. godine zabilježeno je 97 prometnih nesreća u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, dok su teško ozlijeđene tri osobe, a lakše tjelesne ozljede zadobile su 22 osobe, kazala nam je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.


Policijski službenici ove policijske uprave, posebice policijski službenici na poslovima prometne policije tijekom cijele godine na zadarskom području u cilju poboljšanja stanja sigurnosti cestovnog prometa provode brojne preventivno – represivne akcije usmjerene na nadzor vozača, prvenstveno u slučajevima nepropisne brzine i vožnje pod utjecajem alkohola, parkiranja na mjestima namijenjenim za parkiranje osoba s invaliditetom i korištenja sigurnosnog pojasa.
– Akcije su usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje tzv. »četiri glavne ubojice u prometu«, i to prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće, pojasnila je Grbin, ističući kako su u cilju smirivanja prometa, smanjenja broja prekršaja brzine i smanjenja stradavanja te na dionicama cesta koja su prometno opterećene motornim vozilima i na kojima se čine prometni prekršaji postavljeni i fiksni uređaji za nadzor prometa.


– Nakon što se uređajem utvrdi prekršaj, sistemom automatizma se podaci povezuju sa sustavom evidencija MUP-a te se, ovisno o dinamici prekršajnog postupka, obavijesti o počinjenom prekršaju šalju počiniteljima prekršaja na kućnu adresu, pojasnila je Grbin, naglasivši kako policiji nije cilj kažnjavati građane, već je cilj podizanje prometne kulture i poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječilo stradavanje.


– Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti i kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, Policijska uprava zadarska apelira na vozače da poštuju propisna ograničenja brzine kretanja te da u slučaju mokrog ili skliskog kolnika, brzinu prilagode stanju i uvjetima na cesti, dodala je Grbin.