Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PREPREKE

Zbog neprilagođenih nogostupa osobe s invaliditetom »zatvorene« u kući

Autor:

03.11.2022. 18:53
Zbog neprilagođenih nogostupa osobe s invaliditetom »zatvorene« u kući

Foto: Petar FabijanPosljednjih godina Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije stavlja naglasak na rješavanje prepreka, točnije, njihovo uklanjanje sa stare gradske jezgre, Poluotoka, ali i u širem gradskom području te općinama i gradovima u županiji.


Udruga, kako saznajemo od predsjednika Željka Županovića, broji 800 članova, od kojih je njih 500-tinjak u Zadru, a svakodnevno se susreću s brojnim preprekama koje im otežavaju kretanje u invalidskim kolicima.


Uzak nogostup


– Svakodnevno imamo upite naših članova u cilju da im se olakša, ionako kompliciran život. Primjerice, na području grada jako je puno radova, Novi Bokanjac, Bili brig, Plovanija, i to pozdravljam, to je u redu. Međutim, ljudi, invalidi koji žive u tim kvartovima gdje su radovi ne mogu pristupiti svojim kućama, ne mogu ni ući ni izaći iz kuće. Treba im se omogućiti nesmetan prolaz do svojih kuća, unatoč radovima i toga bi trebali biti svjesni svi odgovorni, objasnio je Županović.
Nadalje, mnogo je arhitektonskih prepreka posvuda, još uvijek. Kao »trn u oku« i veliki problem ističu prometnicu koja je napravljena između nove zgrade Poliklinike i OB Zadar gdje je nogostup toliko uzak da osoba u invalidskim kolicima ne može tuda uopće proći.


– Mi smo na to ukazali čim je nova cesta otvorena. Još su na nogostup stavili rasvjetne stupove pa su ga ionako uskog, dodatno suzili. Srećom pa su ih maknuli, dodaje Županović.


Ističe i neke od problema s kojima se suočavaju mlađi članovi udruge, a koji se odnose na ugostiteljske objekte.


– Naši mlađi članovi vole izaći, vole se družiti, odlaziti u kafiće… Tu se suočavaju s problemima jer 90 posto ugostiteljskih objekata nema sanitarne čvorove prilagođene osobama s invaliditetom. To je nešto na što se treba obratiti pažnja, ističe Županović, naglašavajući kako su javni wc-i napravljeni odlično.


Osvrnuvši se na članove koji žive u manjim mjestima u županiji, kao jedan od glavnih problema s kojim se suočavaju navodi javni prijevoz. I dok je u Zadru, zahvaljujući Gradu i Liburniji taj problem riješen i invalidi imaju besplatan prijevoz, ostali nažalost, nemaju.


Prijevoz i pomična rampa u Foši


– Županija je izašla u susret i osobama s niskim primanjima subvencionira prijevoz, međutim, svima bi trebalo biti dostupno da besplatno mogu doći, primjerice, do Zadra. Invalidi koji ne žive u Zadru, nego u manjim sredinama, dosta su i zatvoreniji od onih koji žive u gradu, manje izlaze, manje se druže, a ne treba biti tako. Ali, dok onaj iz Gračaca dođe do Zadra treba platiti i više od 100 kuna, a to je puno nekome tko ima mala primanja, objašnjava Županović.


Od ostalih prepreka na koje bi trebalo skrenuti pažnju navodi trgovačke radnje na Poluotoku od kojih većina ima stepenice te ideju koju nastoje realizirati, a riječ je o pomičnoj rampi u uvali Foša.


– Nadamo se kako će se u uvali Foša, pokraj stepenica postaviti pomična rampa kako bi se invalidi, ali i majke s djecom u kolicima mogli spustiti dolje, to nije skup projekt, a vidimo potrebu da se to učini, naglasio je Županović.