Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

ODLIČAN PRODUŽENI VIKEND

Zbog izvrsne popunjenosti Pinija otvorena do sredine studenog

Autor: Nikolina Lucić

02.11.2022. 11:54
Zbog izvrsne popunjenosti Pinija otvorena do sredine studenog

Foto: Arhiva ZLVeć smo mnogo puta ponovili kako je ovogodišnja turistička sezona srušila sve rekorde. Zadovoljni su i zadarski hotelijeri, iza kojih nije samo izvrsna špica sezone, već i rekordna posezona, koja zahvaljujući babljem ljetu i obilju sunca koje nas je pratilo do sredine listopada još uvijek traje. Dobre nam je rezultate potvrdilo dvoje zadarskih hotelijera – Mladenka Štura, voditeljica hotela Bastion i Art Kalelarga i Dragan Šimac, direktor hotela Pinija.


Štura nam je kazala kako su, kao i svi hrvatski hotelijeri, i oni ovo ljeto imali rekordnu sezonu.


Ponosni rezultati


– Iznimno smo ponosni na ljeto iza nas i sve rezultate koje smo postigli. Drago nam je bilo vidjeti da su se turisti u punom kapacitetu vratili u Zadar, te da su se turistički tokovi vratili svom uobičajenom ritmu. Tu je i dobra posezona, koja traje jako dobro, zahvaljujuću prvenstveno lijepom i ugodnom vremenu koje nas prati, naglasila je Štura, napominjući kako je pred hotelijerima razdoblje opadanja ritma poslovanja.
– Zadar je popularna avionska destinacija, a pred nama je zatvaranje sezone niskobudžetnih letova, što će neminovno dovesti do pada broja rezervacija, no to nije ništa što mi ne očekujemo. Naše su misli već na sljedećoj sezoni, pripreme počinju rano i pred nama je velik posao, kazala je Štura, a slične impresije ima i Dragan Šimac, koji nam je kazao kako je njegov hotel još uvijek dupkom pun.


Rade istim ritmom


– Mi još uvijek radimo istim ritmom kao da je špica sezone, na što smo iznimno ponosni. Novi nam gosti dolaze praktički svaki dan, a najčešće dolaze iz naših najvjernijih emitivnih tržišta Austrije, Njemačke i Slovenije, a velik je udio i domaćih gostiju, na što smo posebno ponosni, naglasio je Šimac i dodao kako će hotel Pinija biti otvoren do sredine studenog.


– Trenutno kod nas boravi oko 800 gostiju, te nastavljamo raditi na pozitivnom ritmu koji nas je pratio cijelo ljeto, jer smo ostvarili zaista izvanredne rezultate. Imamo toliko posla da i dalje zapošljavamo nove djelatnike kako bismo mogli normalno raditi, istaknuo je Šimac i za kraj kazao kako se vesele novoj godini i još jednoj uspješnoj sezoni.Županiju posjetilo 9 tisuća gostiju


Bablje ljeto popraćeno toplim vremenom te blagdan Svih svetih, koji su mnogi iskoristili za produženi vikend i kratak odmor,bili su savršena su kombinacija za posjet Zadarskoj županiji. Prema podacima koje nam je ustupila Turistička zajednica Zadarske županije našu je regiju od petka, 28. listopada do jučer posjetio čak 8.981 turist, te je ostvareno 32.259 noćenja. Od tih skoro 9 tisuća dolazaka, njih skoro 3 tisuće otpada na domaće turiste koji su ostvarili skoro 7 tisuća noćenja, dok su strani turisti ostvarili 6 tisuća dolazaka i više od 25 tisuća noćenja.


Što se tiče Zadra, iz TZ-a su nam javili kako je tijekom produljenog vikenda, od 28.10. do 1.11.2022., ostvareno 5.562 dolaska i 18.478 noćenja. Prema podacima sustava eVisitor bilježi se porast broja dolazaka od 17% i noćenja 23%. Usporedo s istim razdobljem lani bilježimo porast od 3% u dolascima i 37% u noćenjima.


U analiziranom razdoblju naše područje posjetila su 8.172 turista što je 19% više nego u istom razdoblju lani (lani zabilježeno 6.868 turista).


Prema podacima strukture gostiju bilježi se udio domaćih turista od 25% dok je udio stranih turista 75%.


Analizom tržišta, a s obzirom na broj ostvarenih noćenja, najveći udio u ukupnim noćenjima ostvarili su gosti iz Slovenije (udio 27%), zatim slijede domaći turisti (udio 23%) i Austrijanci sa 19%.