Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U SLAVU PREDSTAVE

Zbog Hamleta u Mrduši Donjoj i pokoja suza u Raštanima Gornjim

Autor: Toni Perinić

12.12.2022. 11:07
Zbog Hamleta u Mrduši Donjoj i pokoja suza u Raštanima Gornjim

Foto: Privatna arhivaPraizvedba predstave Hamlet u selu Mrduša Donja izvedena je prvi put 1971. godine u Zagrebu u režiji Božidara Violića, a jedanaest godina kasnije, u istoj su mogli uživati mještani Raštana Gornjih. Stoga su proteklog vikenda u obiteljskoj kući raštanskog režisera Ive Serdarevića obilježili 40. godina od izvedbe te predstave u njihovom mjestu, koju je srcem i dušom odigralo petnaest mještana, glumaca – amatera.


Uz dobru spizu i kapljicu te gledajući fotografije s nastupa, nekadašnji članovi amaterskog kazališta prisjetili su se brojnih anegdota i priča, a potekla je i koja suza. Svi izvođači su, priča nam režiser Serdarević, u to doba imali od 17 do 23 godine i uistinu su voljeli »daske koje život znače«.


– Za predstavu Hamlet u selu Mrduša Donja nismo trebali učiti naglasak, jer mi tako već govorimo. Odigrali smo to vjerodostojnije od »pravih« glumaca, a nije nam problem bio ni učiti tekst. Svi su hvalili tu izvedbu, a sjećam se da je cijela prostorija odzvanjala od smijeha, nostalgično će Ive Serdarević dodajući kako su se okupili slučajno, tijekom školskih aktivnosti.
– Pripremali smo kao djeca razne predstave za školu i onda smo završetkom iste, nastavili s održavanjem proba, a u konačnici i nastupa. Hamlet u selu Mrdruša Donja nije jedina predstava, izveli smo još predstave Jazavac pred sudom, a moj rođak Omer Serdarević pokazao je svu raskoš svog glumačkog talenta izvevši monodramu Oj, živote, ističe naš sugovornik, napominjući kako su predstave izvodili u atriju osnovne škole, a gostovali su i po drugim selima.


– Atrij nove škole bio bi pretijesan za mještane koji su željeli uživati u našim predstavama. Iako smo bili amateri, predstave su bile na razini i pazilo se na kostime, scenu i rasvjetu. Naš glavni tehničar Petar Mikulić vozio je zaprežnim kolima scenu i svu potrebnu opremu gdje god je trebalo, a nastupali smo u Polači, Galovcu, Poličniku, Dragama i brojnim drugim mjestima diljem županije. Nakon predstave, uslijedio bi plesnjak za sve prisutne, sjetno će Serdarević. Jedan nastup ostao im je posebno u sjećanju.


– Izvodili smo predstavu u Stankovcima i došlo je do problema s prijevozom te smo kući morali ići pješice. Između Raštana i Stankovaca ima tridesetak kilometara, tako da smo cijelu noć pješke putovali kući, prepričava nekadašnji režiser. Nakon prekida igranja predstava, nitko se nije krenuo baviti profesionalno glumom, ali nekima je taj period obilježio cijeli život.


– Jedna od naših članica je tijekom gostovanja u Dragama upoznala dečka, a odmah se nedugo zatim i udala za njega te i dalje žive zajedno, kroz smijeh će Serdarević.


Glumci i tehnika


Na sceni su nastupali Ive Serdarević, Petar Mikulić, Dragica Kovačević (Serdarević), Zvjezdana Mikulić (Serdarević), Radomir Mitrović, Tihomir Zrilić, Mario Knez, Gordana Čirjak, Zvjezdana Serdarević (Zrilić), Ljubica Colić (Zrilić), Dragan Zrilić, Mile Mitrović, Zdravko Katuša (danas svećenik) i Denis Čirjak. Predstave su svojim objektivima ovjekovječili Marko Serdarević i Branko Zatezalo.