ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tribina branitelja

Zakon o braniteljima tek je mrtvo slovo na papiru

Autor: Marina Vlakić

12.12.2022. 09:36
Zakon o braniteljima tek je mrtvo slovo na papiru

Foto: Mate KominaNezaposlenih je 192.305 branitelja, 80.000 onih bez ikakvih primanja, u ratu je poginulo preko 8.394 branitelja, 1.869 je nestalih, 85.000 umrlih, a suicid je počinilo 4.000 branitelja – poruka je ovo tribine o pravnom statusu branitelja koju je organizirala podružnica Saveza hrvatskih veterana u Zadru.


Tribini se odazvao velik broj čelnika braniteljskih udruga u Zadru, kao i odvjetnik Mate Knezović iz Zagreba koji braniteljima pomaže rješavati pravni status, a nazočili su joj i sindikalni povjerenik Tržnice Zadar Neven Šarić, sindikalni povjerenik Prometa i veza Hrvatske Marin Sikirić, predstavnica udruge Žene u Domovinskom ratu Mladenka Franković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Jere Zurak, aktivist Luka Foro iz Sukošana te članica predsjedništva Udruge ˝Hrvatska legija časti˝ Svijetlana Podlesnik Antulović iz Splita.


Povjerenik Matjaž-Mate Debeljak, ratni invalid Domovinskog rata, istaknuo je kako je problema jako puno unatoč činjenici da je od Domovinskog rata prošlo više od 27 godina.
– Zakon koji je na snazi je tek mrtvo slovo na papiru, što branitelji najbolje osjete na svojoj koži. U javnom prostoru se govori kako smo privilegirani, slušamo poniženja koja nam mainstream mediji, pojedini kvazipolitičari i grupacije svakodnevno serviraju. Hoće li se možda mijenjati s našim svakodnevnim životom i blagodatima koje navodno uživamo, zapitao je Debeljak.