Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Konferencija

Zadrani s Norvežanima o razvoju održive akvakulture

Autor: Portal ZL

23.05.2023. 09:14
Zadrani s Norvežanima o razvoju održive akvakulture

Foto: Arhiva ZLSveučilište u Zadru i Arktičko Sveučilište u Norveškoj (UiT) organiziraju konferenciju pod nazivom “COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia – COADVANCe”,  koja će se održati u četvrtak, 25. svibnja, 2023. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru  s početkom u 9 sati.


Na radionici će se obraditi teme vezane uz izazove u razvoju održive akvakulture. Fokus će biti na smanjenju utjecaja akvakulture na okoliš, prevenciji bolesti i poboljšanju dobrobiti riba, integriranom upravljanju obalnim područjem.


Sudionici radionice i konferencije su iz svih aspekata upravljanja akvakulturom, poput, poduzetnika, studenata, lokalnih i nacionalnih vladinih tijela, znanstvenika.


Napredak održive akvakulture
Tijekom prvog dijela projekta pokrenut će se studijski posjeti znanstvenika i predavača između partnera. Ideja je poticati napredak održive akvakulture i plavih vještina, posebno kod mlađih generacija.


Projekt COADVANCe će rezultirati izgradnjom snažnog okvira za buduću dugoročnu suradnju između Hrvatske i Norveške vezanu za održivi rast akvakulture, kao jednog od vodećih i najbrže rastućih gospodarskih sektora na globalnoj razini.  Ojačat će se bilateralna suradnja koja će spojiti partnere iz obje zemlje, a novouspostavljena mreža bit će izvrsna platforma za daljnju suradnju na temu održive akvakulture i unapređenja plavih vještina između dviju zemalja.


Na otvranju u 9 sati sudionike će pozdraviti zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i predstavnik Zadarske županije. Izlaganja su predviđena do 13 sati, a nakon ručka sudionici će obići Cromarisovo mrijestilište u Ninu.