ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

OSVOJILI MEDALJE

Zadarski matematičari zablistali na Mathfestu

Autor: Marina Šaponja

02.06.2023. 08:29
Zadarski matematičari zablistali na Mathfestu

Foto: CENTAR IZVRSNOSTI ZADARVeć nekoliko godina krajem svibnja u Tuheljskim Toplicama održava se Mathfest, ekipno natjecanje u matematici. Iz Zadarske županije ove godine sudjelovalo je tridesetšestero matematičarki i matematičara, polaznika programa u Centru izvrsnosti Zadar pod vodstvom mentorica Ljiljane Koritnik, Anđelke Marin, Monike Peša, Marine Vidaković, Ane Kanjer, Arijane Potočki, Ivane Šoše i Marije Ramov. Natjecanje je okupilo oko 300 sudionika iz cijele Hrvatske.


Uspjehu »kumovao« Centar izvrsnosti


Prvi dan za sve sudionike prošao je u upoznavanju, druženju i u obilasku Parka znanosti u Oroslavlju.


Drugoga dana održano je ekipno natjecanje u kategorijama petih i šestih, te sedmih i osmih razreda. Svaka ekipa imala je po četvero članova te je u dva sata trebala riješiti 40 zadataka. Nakon što je povjerenstvo pregledalo pa ispravilo sve ispite objavljeni su privremeni rezultati. Poslije žalbenog roka objavljeni su konačni rezultati, te plasmani i podijeljene su nagrade.
U kategoriji petih i šestih razreda osnovnoškolci iz Zadarske županije osvojili su 26., 12., 9., 6. te 4. mjesto.


Njihovi stariji kolege iz sedmih i osmih razreda u tri ekipe osvojili su jedno prvo, jedno drugo i jedno treće mjesto.


Mentorica Ljiljana Koritnik osvrnula se na sudjelovanje zadarskih osnovnoškolaca na natjecanju.


– Uz ove izvrsne rezultate učenika Centra izvrsnosti jednako je vrijedno naše veselo druženje, želja za znanjem, upornost i marljivost koju smo okrunili radno-zabavnim izletom u Tuhelj na Festival matematike uz iznimno zanimljiv posjet Parku znanosti u Oroslavju čiji voditelj Luka nas je sve oduševio, te kupanjem u toplicama. Organizatori festivala su se potrudili da organizacija bude izvrsna. Učenici su se zbližili pripremajući se za ekipno natjecanje pa je naše putovanje proteklo u veselom druženju, igri i zajedničkom rješavanju zadataka, kazala je Koritnik te istaknula kako je matematika popularizirana kroz djelovanje Centra izvrsnosti.


– Godine 2010. osnovano je Matematičko društvo Zadar s ciljem okupljanja učitelja matematike koji žele međusobno surađivati, aktivno sudjelovati u svom stručnom usavršavanju, popularizirati matematiku u radu s djecom i mladima, zainteresiranim učenicima pružiti mogućnost dodatnog rada kroz matematičke radionice i sudjelovanje na Festivalima matematike i drugim matematičkim događanjima. Grad Zadar je u suradnji s Matematičkim društvom Zadar 2013. godine pokrenuo rad Centra izvrsnosti za matematiku za učenike od 5. do 8. razreda, podsjetila je Koritnik i dodala kako svaki razred vodi po jedan učitelj, 3 sata tjedno.


Foto: CENTAR IZVRSNOSTI ZADAR


Tijekom godina 200 izvrsnih


Uz to, napomenula je ona, Matematičko društvo Zadar organiziralo je radionice za učenike nižih razreda.


– Polaznici programa sudjelovali su na različitim natjecanjima i festivalima još od 2010. godine. U Puli i u Splitu naši su polaznici bili izvrsni. Ove godine odlučili smo sudjelovati na Festivalu matematike u Krapinsko-zagorskoj županiji, a valja istaknuti da smo pripremne radionice održavali u Osnovno školi Šime Budinića. Zahvaljujemo i školi i ravnateljici Jagodi Galić na gostoprimstvu, kao i Gradu Zadru koji snažno podržava naš program i od 2013. financira djelovanje Centra izvrsnosti za matematiku kao i ostalih centara izvrsnosti, rekla je Koritnik te istaknula kako je mnogo učenika tijekom godina prošlo kroz Centar izvrsnosti.


– Ukupno je riječ o 200 učenika među kojima su i mnogi koji uspješno sudjeluju i na međunarodnim natjecanjima ostvarujući značajna postignuća i osvajajući medalje. Trenutačno zadarski Centar izvrsnosti za matematiku okuplja 50 učenica i učenika od četvrtoga do osmoga razreda osnovne škole, te niz mentora koji s polaznicima ustrajno rade na ostvarivanju svih programa, naglasila je Koritnik.