
Foto: TZ Zadarske županije
Od velikih sanduka sa ribom, pršutom, paškim sirom i brojnim drugim zadarskim delicijama do sanduka sa vinom do najsitnijih zrnaca paške soli. Sve je to krenulo put Beča, gdje je Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s Falstaffom – renomiranim austrijskim časopisom za hranu, vina i putovanja organizirala ekskluzivno predstavljanje zadarske turističke regije i njezine gastronomije.
Zadarska delegacija sastojala se od turističkih djelatnika, chefova, sommeliera i vinskih stručnjaka spremnih austrijskom tržištu predstaviti najbolje od zadarske gastronomije. MasVin, Degarra, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, TZ – općina Kali i Preko, samo su neki od izlagača na druženju koji je u sam centar Beča privukao mnogobrojnu publiku.
U jedinstvenom, bajkovitom ambijentu Museumsquartiera, multifunkcionalnog malog grada posvećenog kulturi i umjetnosti, gdje se spajaju staro i novo, prošlost i budućnost, posjetitelji su imali priliku uživati u najboljoj lokalnoj ribi, vinima i maslinovim uljima.
Od tradicionalne gastronomije do fine dininga, predstavljena su sva lica naše gastronomske scene i njezini vodeći predstavnici – poznati zadarski chefovi Josip Vrsaljko i Saša Began, koji su sa svojim timovima predstavili sva lica Jadrana.
Terrine od orade, ragu od dimljene dagnje i inćuni u sauru s potpisom chefa Vrsaljka, te sashimi od tune i file dry aged brancima oduševili su nepca Austrijanaca, mnogi od kojih će ove godine ljetovati upravo na našoj obali.
Austrijsko je tržište za naš dio Jadrana izuzetno važno, stoga je kvalitetna gastro prezentacija naših blaga pun pogodak upravo na samom početku predsezone.
Falstaff je inače najveći časopis o hrani, vinima i putovanjima na njemačkom govornom području. U suradnji su Turističkom zajednicom Zadarske je županije profesionalcima u turističkoj industriji, medijima, ali i šotencijalnim turistima prezentirao rastući brend eno – gastro turizma Zadarske županije.
Za prezentaciju vina devet zadarskih vinarija i njihovo savršeno sljubljivanje s jelima bio je zadužen zadarski sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik koji nam je kazao kako se u suradnji sa chefovima i vinarijama, među kojima su Degarra, Kraljevski vinogradi, Karaba i još šest drugih, potrudio osmisliti vinsku kartu prožetu svim vrstama vina – crnim, bijelim, rose i pjenušavim.
– Iako tržište u špici sezone najčešće zahtjeva bijela i rose vina, važno je ponuditi sve što imamo, jer nalazimo se u prijelomnom trenutku. Sliku naše regike ocrtat ćemo vinima i vinskim sortama našeg kraja i tako se još malo približiti najpotentnijim hrvatskim vinskim regijama, pojasnio je Stiblik, istaknuvši kako zadarska vinska regija, unatoč svim ulaganjima i porastu broja vinara i dalje kaska za najpoznatijim hrvatskim vinskim regijama.
najnovije
najčitanije
Kultura
POKROVITELJSTVO ŽUPANIJE
Otvorena izložba Županijska smotra »ArtDizajn 2025.«
Svijet
vatikanska konklava
Poznat datum početka izbora za novog papu
Kultura
narodni muzej zadar
“U početku bijaše igra” otvara ciklus izložbi o povijesti zadarskog sporta
Crna Kronika
vikend akcija
Tijekom vikenda na zadarskim cestama 242 prometna prekršaja
Crna Kronika
vikend rekorder
U Miranjama Gornjim pijan vozio posred ceste
Zadar
GODINA JUBILEJA
FOTO Održana središnja proslava Jubilejske godine, donosimo veliku fotogaleriju
Scena
ODUŠEVLJENI SILVIJOM
Gledatelji Braka na prvu puni hvale za Zadranku: ‘Silvija je žena baš onakva kako treba biti…’
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Scena
OGLAS NA FACEU