Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

STIGLO OBRAZLOŽENJE PRESUDE

Županijsko tužiteljstvo neće se žaliti na presudu silovateljima maloljetnice

Autor: Marina Vlakić

28.11.2022. 16:34
Županijsko tužiteljstvo neće se žaliti na presudu silovateljima maloljetnice

Foto: Arhiva ZLČetiri mjeseca nakon izricanja presude šestorici optuženih za silovanje 15-godišnje djevojčice u okolici Zadra, Županijsko državno odvjetništvo dobilo je pismeno obrazloženje presude te donijelo odluku o žalbi. Podsjetimo, 29. srpnja sutkinja Županijskog suda, Sandra Radanović, izrekla je presude šestorici mladića iz okolice Zadra optuženima za silovanje tada 15-godišnje djevojčice.


Svi su proglašeni krivima te su četvorica dobila kazne od jedne do sedam godina, dok su dvojica maloljetnika dobili uvjetne kazne i socijalni tretman. Županijsko tužiteljstvo zadovoljno je ovakvim kaznama te se na njih neće žaliti, kazao nam je glasnogovornik Denis Sokol.


– Županijsko državno odvjetništvo zaprimilo je presudu Županijskog suda u Zadru te nakon analize obrazloženja te presude donijelo zaključak da nema zakonskih osnova za podnošenje žalbe u ovom kaznenom predmetu, dok izrečene sankcije mlađim pounoljetnicima i dvojici maloljetnika zadovoljavaju ciljeve specijalne i generalne prevencije, te su u suglasju s utvrđenim otegotnim i olakotnim okolnostima na strani svakog pojedinog optuženika, kaže Sokol.


Teška kaznena djela
Naime, za teška kaznena djela protiv spolne slobode počinjena prema žrtvi posebno osjetljive dobi, počinjena u vremenu od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine, prvookrivljeni u ovom predmetu dobio je kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni dvije i pol godine, trećeokrivljeni tri godine uvjetno, a četvrtookrivljeni jednu godinu.


Dvojica maloljetnika dobila su uvjetne kazne: petooptuženi maloljetnički zatvor uz tri godine pridržaja, a šestookrivljeni 100 sati dobrotvornog rada i obvezan psihosocijalni tretman. Treba napomenuti kako je postupak pokrenut protiv još jednog optuženog, no on je protekle godine poginuo u prometnoj nesreći.


U međuvremenu je u pritvoru završio i prvooptuženi za kojim je Županijski sud u Zadru raspisao tjeralicu jer ga nakon izricanja presude nisu našli na prijavljenoj adresi. Naime, kako je dobio sedam godina zatvora, istoga se dana sam trebao javiti pritvorskom nadzorniku, u protivnom po njega treba doći policija te u pritvoru ostaje do pravomoćnosti presude, budući da je riječ o kazni većoj od pet godina. Međutim, pokazalo se da je da je uoči izricanja prvostupanjske presude pobjegao u Austriju, no njihova ga je policija 19. kolovoza otkrila i uhitila temeljem europskog uhidbenog naloga.


Ucjenjivali djevojčicu


Sudsko vijeće iznijelo je u presudi niz detalja o ucjenama i teškom seksualnom zlostavljanju tada 15-godišnje djevojčice s kojom je optužena sedmorka, bez njezinog pristanka, imala spolne odnošaje. Sve je počelo u apartmanu kada su djevojčicu zatvorili u sobu i kada je prvookrivljeni snimio spolni odnošaj s njom, odnosno, kako je navedeno u presudi, snimio dječju pornografiju. Rekao joj je da želi da pati, da završi na psihijatriji i da će je ubiti ukoliko išta ikome kaže.


Snimkom spolnog odnosa bez njenog pristanka ucjenjivali su je i u autobusu te ju je prvookrivljeni pozvao da mora sjediti do njega dirajući je po intimnim dijelovima tijela. Rekao joj je da će snimku objaviti ukoliko se bude protivila njihovim zahtjevima. Nadalje, ucjenjivali su je da ih oralno zadovoljava, a s tom su je namjerom odveli i na plažu te u kafić gdje su je odveli u kut, dirajući je po intimnim dijelovima tijela, opet uz ucjenu snimke, nakon čega ih je morala oralno zadovoljavati, čime su nad njom počinili spolni odnošaj izjednačen sa spolnom radnjom, rečeno je u presudi. Djevojčica je plakala, no okrivljeni se nisu na to obazirali, iako su znali da je u posebno osjetljivom stanju zbog godina, ali i straha od objave snimke za koju su joj prijetili kako će je poslati njezinim roditeljima i prijateljima.


Djevojčica je bila toliko traumatizirana da je iskaz na sudu u listopadu 2019. godine dala putem videolinka, a zbog ovog su slučaja u mnogim gradovima Hrvatske organizirani prosvjedi pod nazivom ‘’Pravda za djevojčice’’.