ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

REZIME GODINE

Zubčić: Ne treba bježati od suočavanja s javnošću, sjednice treba snimati

Autor: Nikolina Lucić

28.12.2022. 18:18
Zubčić: Ne treba bježati od suočavanja s javnošću, sjednice treba snimati

Foto: Arif Sitnica



Kraj godine savršena je prilika za rezime političkih prilika u gradu i županiji s jednim od najaktivnijih lokalnih političara – županijskim vijećnikom i predsjednikom SDP-a Zadarske županije Jurom Zubčićem, koji aktivno prati sva lokalna politička događanja i redovito upozorava na probleme i malverzacije u javnim tvrtkama.


Sa Zubčićem smo stoga izdvojili najvažnije političke događaje koji su obilježili ovu godinu.


Sve se ionako sazna


Bivši gradski, a sada županijski vijećnik kazao nam je kako je djelokrug Županijske skupštine potpuno različit u odnosu na Gradsko vijeće. Djelokrug Skupštine, za razliku od Vijeća, prema Zubčićevu je mišljenju u manjem dodiru sa svakodnevnim problemima građana, dok se na Gradskom, kao i lokalnim vijećima donose promjene koje izravnije utječu na život mještana. Jednu od zanimljivijih točaka koje je istaknuo je problematika snimanja sjednica Skupštine, što su zastupnici SDP-a inicirali još prošle godine.




– Koliko se na prvu ta tema činila banalnom, problem je zapravo mnogo dublji. Takva odluka, kao i retorika kojom se njoj pristupa dovoljno govori o tome što vodstvo Skupštine zapravo želi i na koji način se odnosi prema kolegama i javnosti. Ako su vijećnike i župana birali ljudi, onda bi se tim istim građanima trebao omogućiti javan uvid u sjednice i njihov sadržaj. Ne bi se trebalo bježati od suočavanja s javnošću i biračima, kazao je Zubčić i dodao kako je to tema o kojoj se ne bi trebalo niti raspravljati u 2022. godini.


– Takva odluka govori o strahu od javnosti i tome da građani ne bi trebali čuti što se govori na sjednicama. Na kraju krajeva se sve sazna, ili putem medija ili u kuloarima. Skupštine su dugo godina prolazile u revijalnom tonu. No, danas je situacija mnogo drugačija, tako da je i pristup njima i javnosti drugačiji. No, godina iza nas po mnogo čemu je bila posebna, naročito jer smo ne napokon oslobodili okova pandemije, istaknuo je Zubčić i dodao kako je politička slika Zadra i županije u ovoj godini zaista zanimljiva.


– Drago mi je vidjeti da se građani uče demokraciji. Sjednice, naročito Gradskog vijeća Zadra vrlo su intrigantne te se u mnogo prilika može vidjeti manjak interesa vijećnika HDZ-a za aktivnim sudjelovanjem u sjednicama, kao i čitav spektar suradnji da bi se izglasale neke točke.


Posljednja je sjednica Vijeća bila vrlo intrigantna, naročito teza da su amandmani na proračun za sljedeću godinu nezakoniti. Ako su oni takvi, onda nisu niti trebali biti na Vijeću i tu bi trebao biti kraj rasprave. Politička je slika na kraju ipak pozitivna, jer se učimo što je to zastupničko tijelo.


U Gradskom vijeću svjedočili smo svim mogućim kombinacijama izglasavanja prijedloga, što govori o tome kako nije uvijek važno složiti se sa svojom strankom ili koalicijskim partnerima, već aktivno promisliti što donošenje određene odluke znači za građane, pa makar bilo protivno stranačkom mišljenju, naglasio je Zubčić i dodao kako dugoročno, ovakva politička situacija u Zadru nije loša.


Građanski odgoj


– SDP se ove godine dosta bavio problematikom Opće bolnice, te smo do u tančine provjerili sve moguće informacije i dokumente koji dokazuju propuste i pogreške u Općoj bolnici, tražeći od nje kao institucije odgovore i iskrenost prema građanima.


Svi znamo da mnogo stvari ne funkcionira kako treba, tako da zapravo ne treba bježati od pogrešaka, već uhvatiti »bika za rogove« i pokušati riješiti nastale probleme. Transparentnost ne bi trebala biti samo floskula, već cijeli niz mjera kojima se građanima omogućavaju dobri temelji za izgradnju povjerenja prema javnim institucijama, istaknuo je Zubčić i dotaknuo se pitanja uvođenja Građanskog odgoja u škole, na čemu je SDP inzistirao u ovoj godini.


– Proučio sam kurikulume za sve razrede osnovne i srednje škole i vrlo brzo shvatio kako se u sklopu Građanskog odgoje djecu uči sve od čitanja deklaracija na proizvodima do slobode i funkcioniranja medija. Djecu se uči razvrstavanju otpada, važnosti sudjelovanja u civilnom sektoru, kao i kritičkom promišljanju o svim sferama društva.


Na ovu sam temu blisko surađivao s Institutom za društvena istraživanja te me iznenadilo da se zadovoljstvo učenika i nastavnika predmetom i školskim sustavom strelovito poboljšalo od uvođenja Građanskog odgoja u drugim jedinicama lokalne samouprave, rekao je Zubčić te dodao kako im je Građanski odgoj bio okosnica političkog djelovanja na gradskoj razini u ovoj godini.


– Civilni je sektor u Zadru dugo vremena bio pod jarmom lokalne samouprave, zbog čega se nadam da će uvođenje Građanskog odgoja napokon prodrmati mlade. Civilni sektor ne smije biti u službi vlasti, već građana. Zbog toga je važno da društvo bude kritički orijentirano i provokativno, kako više ne bi odgajali generacije koje ne shvaćaju važnost civilnog sektora.


Takva mjera, naravno, neće biti odmah vidljiva, ali će nam osigurati bogatiju i svjetliju nezavisnu scenu, koja je hrabra i neovisna o izvršnoj vlasti, poručio je Zubčić.


Konvencija o stambenoj politici


Kako je naglasio Zubčić, osim Građanskog odgoja inzistirali i na donošenju Županijske konvencije o stambenoj politici.


– Ta će inicijativa imati većeg odjeka u sljedećoj godini, ali važno je spomenuti da je SDP Zadarske županije s konkretnim mjerama izašao u javnost, što je pozdravila i naša središnjica. Činjenica je da mlade obitelji sve teže dolaze do rješenja stambenog pitanja.


Građani postaju robovi kreditima, a cijene nekretnina skaču u nebo, zbog čega se građani obvezuju na životarenje. Stambeni stres pojam je koji se sve češće javno pojavljuje, a omeđen je problemom da obiteljima 30 posto ili više mjesečnog budžeta odlazi na stanovanje.


Zbog toga većina mladih obitelji, kojima troškovi često skaču i na 50 posto, ili ne može imati svoj dom ili živi u najmu, zbog čega nemaju uvjete za štednju i ulaganje u budućnost, istaknuo je Zubčić te naglasio kako će tu inicijativu u mjesecima pred nama javno iskomunicirati.


– Zadranima stoga u sljedećoj godini želim manje stresnu političku sliku i političare koji su razumniji. Građanima poručujem da budu jednako kritični prema svima, otvoreni i iskreni i bez paušalnih kritika, kako bi napokon ugasili šaptanja u javnom prostoru, zaključio je Zubčić.