Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PROJEKT

Zračna luka Zadar nabavila dio opreme

Autor: Portal ZL

08.04.2024. 10:31
Zračna luka Zadar nabavila dio opreme

Foto: Luka JeličićSuočena s izazovima klimatskih promjena i sve većom potrebom za održivim rješenjima u svakodnevnom poslovanju, Zračna luka Zadar pokrenula je projekt Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar, kodnog broja  NPOO.C1.4.R5-I1.01.0001, kojim se, između ostaloga, ističe važnost prelaska na zeleniju, ekološki prihvatljivu opremu. Jedan od ključnih koraka u ovoj tranziciji je zamjena tradicionalne opreme, koja radi na fosilna goriva, s onom na električni pogon. U sklopu ovih napora, nedavno je Zračna luka Zadar poduzela značajne korake ka smanjenju ekološkog otiska.


Projektom je predviđena nabava sljedeće opreme:


Električno vozilo za izguravanje zrakoplova – 1 kom; Daljinski vođeno električno vozilo za izguravanje zrakoplova – 1 kom; Električna vozila za vuču kolica za prtljagu – 5 kom; Samohodne stepenice na električni pogon – 1 kom; Autobus za prijevoz putnika prema/od zrakoplova – 1 kom.
Električna vozila su općenito učinkovitija u pogledu potrošnje energije u usporedbi s vozilima koja koriste fosilna goriva. To može rezultirati značajnim uštedama na troškovima goriva dugoročno. Električni motori proizvode znatno manje buke od tradicionalnih motora s unutarnjim izgaranjem. Smanjenje buke može poboljšati radno okruženje za osoblje i smanjiti zvučno zagađenje u okolnim područjima. Daljinsko upravljanje omogućuje preciznije manevriranje i bolju kontrolu tijekom procesa izguravanja zrakoplova, što može smanjiti rizik od nesreća na tlu.


Ova moderna električno pogonjena mobilna oprema predstavlja značajan pomak od konvencionalnih, dizelom pogonjenih vozila. Prednosti korištenja električne mobilne opreme su višestruke. Prije svega, značajno smanjuju emisije ispušnih plinova, čime doprinose čišćem i zdravijem okolišu. Također, električna vozila proizvode znatno manje buke u usporedbi s tradicionalnim vozilima, što doprinosi smanjenju buke na stajankama i u okolici zračne luke. Osim što imaju pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu, ova vozila su i ekonomičnija u dugoročnom radu zbog nižih troškova goriva i održavanja.


Izvršene aktivnosti u potpunosti su u skladu s ciljevima i svrhom projekta. Cilj projekta je zamijeniti dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osigurati ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš. Provedba projekta trebala bi rezultirati s očekivanim smanjenjem emisija CO2 od 47,52%.


Ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1.listopada 2021. do 31. listopada 2024. godine


Projekt sufinancira Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zračne luke Zadar.