Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SVJETSKI DAN BOLESNIKA

"Želimo bolesnicima bolje zdravlje, manje patnje i manje usamljenosti"

Autor: Nikolina Lucić

10.02.2023. 14:47

Foto: Luka JeličićSvjetski dan bolesnika, koji se svake godine slavi 11. veljače, podsjetnik nam je kako je pacijent prvo osoba sa emocijama i strahovima, a tek onda bolesnik nad kojim treba vršiti pretrage i operacije. Stoga nas je doktorica Dubravka Finka, predsjednica udruge za zaštitu prava pacijenata “Zadarski pacijent” podsjetila kako je upravo na Svjetski dan bolesnika važno sjetiti se čovječje potrebe za empatijom u danima bolesti i patnje.


– Budimo dobri prema bolesnicima, ne samo danas ili sutra. Odvojimo malo svog vremena za telefonski poziv, za posjet bolesnicima, svojoj djeci ukažete na važnost Dana bolesnika, poučite ih koliko je ljekovita lijepa riječ i pažnja u trenucima bolesti.


Nisu potrebni pokloni nego saznanje da je netko uz nas, da dijeli našu patnju koja se time smanjuje, da nas netko razumije i da smo i u bolesti nekome važni. Da nam netko želi dobro, da se netko i moli za nas, da smo i dalje dio zajednice i da se ne osjećamo samima i nepotrebnima, u svijetu u kojem se traži zabava, materijalno, vanjska ljepota, moda i sve ostale stvari koje se kupuju i plaćaju, naglasila je doktorica Dinka, dodavši kako smo tijekom i nakon pandemije COVIDA – 19 ponovno postali krhki i empatični, manje bahati, ponovno svjesni dubokih niti koje nas vežu s ljudima u našoj blizini.
– Povodom blagdana Gospe Lurdske, 11. veljače, kada se obilježava i Svjetski dan bolesnika, Udruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata Zadarski pacijent, svim pacijentima, a nadasve bolesnicima, šalje poruku nade, brige, empatije i nježnosti.


Želimo bolesnicima bolje zdravlje, manje patnje i manje usamljenosti, te pozivamo sve građane da osvijeste taj dan u krugu svoje obitelji i prijatelja, susjeda i udaljene rodbine za koje znaju da su bolesni. Strah i usamljenost su česti i najsuroviji pratitelji bolesti, kao i socijalna isključenost, naglasila je Finka, naglasivši da se u vremenu u kojem živimo danas, brzina i nedostatak vremena pokazuje kao neki imperativ.


– Ali u toj brzini, često ne primjećujemo bitno, a to je čovjek do nas, to su neka djeca u problemu, neka mlada majka u strahu, neki starac kojemu je pala štaka, neka susjeda koja nije sposobna otići do dućana, neki kolega u izgubljen u svojoj anksioznosti.


Zato, zastanimo danas, sjetimo se da je Svjetski dan bolesnika nazovimo nekog, posjetimo nekog, razgovarajmo o bolesnicima koje poznajemo, pošaljimo im poruku, neku sliku šaljivu preko mobitela, pokažimo da nisu zaboravljeni, da su u našim mislima, pokažimo to i djelima, pozvala je Finka, jer samo zajedno sa najranjivijim članovima naše zajednice, činimo jedno čvrsto tijelo puno ljubavi, empatije, radosti, nježnosti, te možemo osjetiti radost življenja i zajedno napredovati.


– Razvijanje kulture dijaloga, dobre komunikacije, pažnje i brige za bolesnike, čini nas boljim ljudima. Udruga “Zadarski pacijent”, još jednom podsjeća na poruku Pape Franje povodom dana bolesnika, da “briga za bolesne zahtjeva i profesionalnost medicine, ali i nježnost bliskih osoba, kao i društva u cjelini”, zaključila je Finka.