Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

jvp zadar

Zbog malih plaća ne mogu popuniti sezonske vatrogasne timove

Autor: Marina Vlakić

16.06.2023. 09:18
Zbog malih plaća ne mogu popuniti sezonske vatrogasne timove

Foto: Arhiva ZLU Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar jučer je održano testiranje za sezonske vatrogasce, no već je sada jasno da se postrojba neće moći popuniti dovoljnim brojem sezonaca. Naime, na natječaj kojim su tražili 30 sezonaca, odazvalo se njih 28, s tim da će dio njih otići u profesionalne vatrogasce, a dio neće zadovoljiti na testiranju kondicije i vještina. O tome koliko je odaziv slab kazuje i podatak da je Javna vatrogasna postrojba znala dobivati i do 50 prijava za sezonski rad te da su dio njih morali odbiti.


Međutim, situacija je posljednjih godina sasvim drugačija, a zapovjednik Boris Jović kažu kako su razlog tome slabe plaće.


– Upravo nam se održava testiranje, međutim moram odmah reći kako će dio prijavljenih prijeći u profesionalce jer su završili prekvalifikaciju. Testiramo praktične vještine i teoretsko znanje te ćemo vidjeti tko će od njih otići u profesionalne vatrogasce, a koji će ovog ljeta ostati kao sezonci.
Odaziv je sve manji i dok smo nekad imali pravu navalu s 40, pa čak i 50 kandidata, zadnjih godina imamo znatnu tendenciju pada, a razlog su, naravno, plaće. Već godinama su ste i iznose bruto 1.061,78 eura ili 8.000 kuna i mladima je danas puno lakše naći posao u turizmu, pojašnjava Jović, napominjući kako se nada da će se situacija s plaćama popraviti te da će narednih godina i odaziv biti bolji.Zbog kiša manje intervencija


Srećom, na ruku im ide vremenska situacija u kojoj još uvijek nema vrućina i suhog raslinja te imaju puno manje intervencija nego ranijih godina kada je lipanj znao biti jako topao.


– Ovo je razdoblje kada i inače provjeravamo našu vatrogasnu tehniku dovodeći je u optimalno stanje pred sezonu požara, ali vrijeme je dobro jer je sezona kiša, vegetacija je još zelena, a u lipnju je uslijed velikih vrućina znalo biti velikih suša. Međutim, iako nam vrijeme sada ide na ruku, nastat će novi problem jer su velike kiše dovele do rasta vegetacije te ćemo, ukoliko bude suše, imati zahtjevnu sezonu, najavljuje Jović.


Zadarski vatrogasci uoči sezone ipak su dobili i jednu pozitivnu informaciju, a to je povišica plaća od 18 posto koju im je Grad omogućio nakon deblokade proračuna te su u lipnju primili prvu uvećanu plaću.


Dobili povišice


sv florijan vatrogasci-040512-12


– Očekujem da će se situacija popraviti i da će naši vatrogasci biti zadovoljni porastom plaća, a predstoji nam i puno posla oko primjene novog pravilnika i usklađivanja koeficijenata plaća kako bi svi vatrogasci u Hrvatskoj bili ujednačeni.


Povećanje plaća dobivamo temeljem dvije osnove, jedna po odluci gradonačelnika kojom dobivamo povišicu od deset posto te dodatnim povećanjem koeficijenata od deset posto.


Na pregovorima s Gradom rečeno nam je da je to ono što oni mogu ponuditi, no u međuvremenu je došlo do još jedne novosti, a to je stupanje na snagu Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca koji regulira radna mjesta i koeficijente plaća za cijelu Hrvatsku.


Razdoblje koje nam je dano za primjenu ovog pravilnika je šest mjeseci, pa sada treba uskladiti postojeće načine izračuna po lokalnim samoupravama s pravilnikom vezanim za državnu osnovicu i koeficijente propisane prema stručnoj spremi, zaključuje Jović.