Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mario Paleka

Zbog blokade gradskog proračuna neke smo zabavne manifestacije bili primorani otkazati

Autor: Nikolina Lucić

20.03.2023. 09:06
Zbog blokade gradskog proračuna neke smo zabavne manifestacije bili primorani otkazati

Foto: Arhiva ZLTuristička se sezona polako približava. Svi željno očekujemo prve posjetitelje koji bi se ove sezone napokon trebali vratiti u obimu na koji smo navikli prije početka pandemije. Nakon razdoblja intenzivnog predstavljanja na najvažnijim inozemnim sajmovima, vrijeme je došlo da se za prve goste, koji tradicionalno u većem broju stižu za uskrsne blagdane, pripreme hoteli, restorani i raznolike manifestacije.


Stoga smo s Marijom Palekom, direktorom Turističke zajednice grada Zadra prokomentirali ritam priprema i njegova očekivanja od ovogodišnje sezone.


Priprema sezone


– Priprema sezone je kompleksna tematika i može se sagledavati iz puno različitih aspekata. Što se tiče samog bukinga smještaja, najave su izvrsne kako u hotelskom, tako i u privatnom smještaju. Počevši od kraja prošle godine TZ Grada Zadra je sudjelovao na sajmovima u Londonu, New Yorku, Milanu, Berlinu i Napulju.
Signali s emitivnih tržišta i sajmova su također izvrsni. Nakon nekoliko godina nesigurnosti i otežanih putovanja zbog pandemije te kasnije nesretnog rata u Ukrajini, primjećuje se povećan interes za turističkim putovanjima uopće, pa tako i Hrvatskom i Zadrom.


Ove godine će se definitivno stabilizirati i cruising turizam, kako u Zadru, tako i cijeloj Sjevernoj Dalmaciji. S novom, modernom i već profiliranom cruising lukom u Gaženici za ovu vrstu turizma se otvaraju ogromne mogućnosti, istaknuo je Paleka, dodavši kako sve naznake govore kako će posjećenost tijekom uskršnjih blagdana biti jako dobra.


– Nadamo se da će ova sezona biti stabilna i dobra po pitanju prihoda. Zadar je među najpoželjnijim turističkim odredištima u Jadranu i na Mediteranu i kao takav je odavno nadrastao suhoparno praćenje statistike turističkih noćenja kao osnovne reference uspješnosti turističke godine.


Nadamo se kako će taj mindset postupno prevladati i kod pružatelja svih vrsta usluga, ugostitelja, hotelijera, investitora i privatnih iznajmljivača, poručio je Paleka, kojeg smo upitali imaju li zbog blokade gradskog proračuna problema s financiranjem svojih programa i obveza, kao što su sufinanciranje Ryanairovih letova.


Organizacija manifestacija


– Svaka nestabilnost u lokalnoj samoupravi se, nažalost, neminovno odražava i na mogućnosti i poluge vezano uz organizaciju turističke sezone, i to na razne načine. Trenutačni prioritet jest kad i na koji način će se razriješiti godišnji proračun jer nam je dosadašnja dugogodišnja stabilnost garantirala neprekinuto održavanje projekta sufinanciranja Ryanaira i ostalih niskotarifnih prijevoznika.


Upravo ta nesigurnost negativno utječe i na rokove i dinamiku pregovora s menadžerima i promotorskim agencijama vezano za organizaciju evenata. Primjerice, neke smo evente dogovarali još od prošlog ljeta i sad smo ih bili primorani otkazati jer njihovi menadžeri nisu mogli više čekati na razrješenje situacije kod nas lokalno, pojasnio je Paleka.


Upitali smo ga i kakav paket ljetnih manifestacija pripremaju za ovo ljeto i koje će manifestacije poduprijeti.


– Za sve manifestacije kojima je naše Vijeće odobrilo iznose putem Javnog poziva za potpore turističkim manifestacijama u 2023. godini bit će osigurana sredstva. Pretpostavljamo da će se ove manifestacije i realizirati u formi i terminima u kojima su bile prijavljene.


Nastavno na evente koje naš ured neposredno organizira, osim »Tuna, Sushi & Wine Festivala«, koji će se održati u travnju, zasad je vrlo teško reći što će se od ostalih planiranih događanja zaista definitivno i realizirati preko ljeta i posezone upravo zbog blokade gradskog proračuna, kazao je Paleka.