ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Stella Čolo

Zadranka koja se plasirala na matematičku olimpijadu: Voljela bih studirati izvan Hrvatske

Autor: Barbara Milanović

24.02.2023. 12:23
Zadranka koja se plasirala na matematičku olimpijadu: Voljela bih studirati izvan Hrvatske

Foto: Osobna arhivaStella Čolo, maturantica gimnazije Franje Petrića predstavljat će Hrvatsku na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.


Na 4. Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, održanoj 18. i 19. veljače na zagrebačkom FER-u, djevojke su se borile se za jedno od četiri mjesta u ekipi za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke (EGMO), a u ekipu se plasirala i učenica Gimnazije Franje Petrića Stella Čolo, zajedno s Larom Semeš, Marijom Dorom Marodi i Barbarom Kelava. Kako se osjeća mlada Zadranka, kako su tekle pripreme i kakvi su joj planovi za budućnost odlučila je podijeliti s nama.


Kako izgleda jedan dan mlade matematičke olimpijke?
– Moj tipičan radni dan dosta ovisi o dobu godine, u vrijeme kada su natjecanja više se spremam za natjecanja, doma rješavam zadatke ili idem na predavanja. U vrijeme kada nisu natjecanja još uvijek se pripremam, ali ne svaki dan, više se bavim školom i drugim stvarima.


Kad se rodila ljubav prema matematici i kako si je prepoznala?


Ljubav prema matematici


– Ljubav prema matematici rodila se već negdje u osnovnoj školi kroz rad s profesoricom Josipom Čuka, prepoznala sam je kada su mi natjecanja iz matematike postala zabavna.


Kako su tekle pripreme za 4. Hrvatsku matematičku olimpijadu i kako ćeš se nastaviti pripremati za Europsku?


– Pripreme su tekle na način da sam rješavala zadatke s prijašnjih olimpijada, išla sam na online predavanja Varaždinskog centra izvrsnosti kod profesora Ratka Viška i na dodatnu nastavu u školi. Nastavit ću se pripremati na sličan način, ali imat ćemo i dodatne pripreme u Zagrebu koje organizira Hrvatsko matematičko društvo.


Kako će izgledati natjecanje na Europskoj matematičkoj olimpijadi? Gdje će se održati, odakle će sve biti sudionici? Tko će te pratiti na natjecanju?


– Europska matematička olimpijada održat će se u Portorožu u Sloveniji, u travnju. Sudjeluju učenice iz 58 država i to 38 europskih i 20 gostujućih između kojih su i Australija, Bangladeš, Brazil, Kanada i drugi. Svaka država šalje četiri sudionice. Iz Hrvatske idemo Lara Semeš, Marija Dora Marodi, Barbara Kelava i ja. Voditelji tima će biti Ivan Novak i Lucija Relić.


Usklađivanje obveza


Na koji način uskladiš sve obveze koje imaš u danu i u školi?


– Uglavnom ih usklađujem tako što se u nekim razdobljima više posvetim školi, a kasnije više natjecanjima. Profesori mi izlaze maksimalno ususret i s njima se dogovorim za termine odgovaranja ili pisanja testova ako ih propustim zbog natjecanja.


Kakve su bile reakcije na ostvareni rezultat od strane najbližih ljudi, prijatelja i obitelji?


– Bili su sretni zbog mene i mojeg uspjeha, a roditelji me podržavaju od osnovne škole pa znaju koliko truda ulažem.


Kakvi su ti planovi za studij, gdje bi voljela studirati i što?


– Za sada je plan upisati preddiplomski studij matematike u Zagrebu, a nakon toga ću još vidjeti. Sve više razmišljam o opciji upisa diplomskog studija negdje izvan Hrvatske.


Što želiš biti po zanimanju i gdje bih voljela raditi?


– Ono što sad znam je da bih se željela baviti matematikom, ali još ne znam sa sigurnošću točan smjer ili kako će se ta ljubav pretvoriti u posao jednog dana.


Što Stella Čolo voli raditi kad ne uči ili se ne priprema za natjecanja? Koji su ti hobiji, kakvu voliš glazbu, gledaš li serije, kako provodiš slobodno vrijeme s prijateljima i obitelji?


– Volim čitati knjige, slušati glazbu, gledati serije i družiti se s prijateljima i obitelji. Svoje slobodno vrijeme koristim kako bih se odmorila ili radila sve one stvari koje rade i moji vršnjaci.


Stelli želimo svu sreću u travnju na Europskoj matematičkoj olimpijadi i nadamo se kako će u svoj grad opet donijeti dobre rezultate.