Četvrtak, 27. ožujka 2025

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

radionica Magi Nagayoshi

Zadrani zavirili u japansku kuhinju

Autor: Đurđa Baljak

22.01.2025. 10:40
Zadrani zavirili u japansku kuhinju

Foto: Andrej Brašnjić



U organizaciji Sveučilišta u Zadru, ispred studentskog restorana Barbakan na otvorenom, održana je Japanska radionica kuhanja s Maki Nagayoshi. Tijekom radionice posjetitelji su imali jedinstvenu priliku upoznali japansku tradiciju kroz pripremu mochija, slastice od ljepljive riže koja potječe iz razdoblja Heian (794. – 1185.).


Ta tradicionalna japanska poslastica danas je postala svjetski poznata i omiljena među ljubiteljima kulinarstva diljem svijeta.


Japanka Maki Nagayoshi, koja je živjela i radila u Italiji i Sloveniji, prije nekoliko godina odlučila je svoj dom pronaći upravo u Hrvatskoj, gdje s puno ljubavi priprema japanske specijalitete u svom restoranu Pink Pig u Zagrebu.




Đina Jakir iz Odjela za protokol i komunikacije Sveučilišta u Zadru istaknula je kako su ovom radionicom željeli obogatiti događanja u Zadru tijekom zimskih mjeseci, kada se inače ne odvija mnogo toga.


Od slatkog graha do čokolade


– Odaziv je prilično dobar – pobrojala sam više od sedamdeset ljudi, atmosfera je odlična, svi su aktivni, zadovoljni i navijaju, što znači da je radionica uspješna.



Želimo potaknuti zanimljive aktivnosti koje će privući studente, ali i širu zajednicu, jer kada postoji dobra ideja, javlja se i velik interes. Sveučilište u Zadru trebala bi biti živa i integralna karika lokalne zajednice, i to činimo ovakvim projektima, rekla je Jakir.


Također, dodala je kako su sudionici imali priliku sudjelovati u izradi mochija – tradicionalne japanske slastice koja je nekoć bila dostupna samo carskoj obitelji, udarajući batovima.


– Proces uključuje kuhanje ljepljive riže na pari, a zatim udaranje riže batovima, dok se ne dobije glatka i elastična smjesa. Svatko je mogao pokušati sudjelovati lupajući po toj smjesi batovima.


Na kraju se oblikuju kuglice mochija, koje se poslužuju s različitim nadjevima – od slatkog graha do kikirikija i čokolade.


Probat ćemo mochi pripremljen ovdje na licu mjesta i onaj koji je Maki već unaprijed pripremila, jer zahtijeva dužu pripremu, objašnjava nam Đina, te nam otkriva kako je prvi put probala mochi prije same radionice.


– Okus je nježan, kao da miluje nepce, istaknula je. Također, spomenula je da je Maki Nagayoshi članica kendo kluba, a zahvaljujući suradnji s prorektorom Markom Lukićem, predsjednikom Kendo saveza Hrvatske, stigla je u Zadar sa svojim timom.



Kao gumeni bomboni


Među okupljenima smo sreli Blaženku Juren-Marušić, predsjednicu Udruge Re-Kreativci, koja nam je podijelila svoje oduševljenje japanskom kuhinjom i mochijem.


– Već sam ranije probala mochi, a ova radionica bila je prilika da vidim kako se priprema. Okus je odličan, specifičan jer je jako mekan i ljepljiv, kao gumeni bomboni.


Nisam se usudila lupati batovima – mislim da sam dovoljno vidjela, ali cijeli proces izgleda fantastično. Sada čekamo degustaciju! Ovakvi događaji su pravo osvježenje, rekla je Juren-Marušić.


Njezina prijateljica Bony Urban također je podijelila svoje iskustvo.


– Mochi sam otkrila prije otprilike godinu dana i odmah mi se svidio. Očekivala sam da ćemo raditi pojedinačno, ali bilo je jednako zanimljivo gledati cijeli proces. Nakon ovog definitivno ću pokušati napraviti mochi i sama kod kuće.


Lijepo je što se ovakvi događaji organiziraju zimi, kada se može uživati u nečem drugačijem i izaći u grad, ističe Urban.