Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POTPORA DJELATNOSTI

Zadarskoj knjižari »Hoću knjigu« treća nacionalna nagrada

Autor: Hina

21.12.2022. 15:31
Zadarskoj knjižari »Hoću knjigu« treća nacionalna nagrada

Foto: Ministarstvo kulture i umjetnostiNagradu za najbolji antikvarijat izvan Zagreba dobio je Mali neboder iz Rijeke, dok su od zagrebačkih antikvarijata nagrađeni Brala i Zlatarevo zlato. Nagrade za najbolje knjižare i antikvarijate u utorak je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Prva nagrada za najbolju samostalnu knjižaru izvan Zagreba nije nikom pripala, a ministrica je uručila drugu nagradu predstavniku knjižare Val iz Rijeke te treću nagradu knjižari Dani lipa iz Ivanić-Grada.


Kao najbolje samostalne knjižare u Zagrebu nagradu su dobile knjižara Pričozemska i glazbena knjižara Rockmark.
Ministrica Obuljen Koržinek uručila je i nagrade za najbolje knjižare u okviru knjižarskoga lanca, a prvu nagradu izvan Zagreba dobila je knjižara Znanje iz Rijeke, drugu knjižara Školska knjiga iz Metkovića i treću knjižara Hoću knjigu iz Zadra.


Najboljom zagrebačkom knjižarom u okviru knjižarskoga lanca ocijenjena je knjižara Bookshop Znanje. Novčana nagrada za najbolju samostalnu knjižaru iznosi 30 tisuća kuna, druga nagrada je u vrijednosti od 20 tisuća kuna, a treća je 10 tisuća kuna.


Prva nagrada za najbolji antikvarijat izvan Zagreba iznosi 30 tisuća kuna, druga 20 tisuća kuna, a treća 10 tisuća kuna. Jedna nagrada za najbolji antikvarijat u Zagrebu iznosi 20 tisuća kuna.


Prva nagrada za najbolju knjižaru izvan Zagreba u okviru knjižarskoga lanca iznosi 30 tisuća kuna, druga 20 tisuća kuna i treća 10 tisuća kuna. Za prijavitelje iz Zagreba dodjeljuje se jedna nagrada u vrijednosti od 20 tisuća kuna.


Prošle godine, u Godini čitanja, prvi je put raspisan javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Hrvatskoj s ciljem potpore knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga, već i susreta s čitateljskom publikom.


Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 38 prijava iz cijele Hrvatske.


Prigodom donošenja odluke o najboljima prvi dio ocjene temelji se na elektroničkim glasovima posjetitelja i čitateljske publike koji su se knjižarama dodjeljivali do 1. prosinca preko mrežne stranoce citaj.hr.


Članovi povjerenstva Ana Brnardić, Lea Kovacs i Jasen Boko obišli su nakon uvida u dokumentaciju sve prijavljene knjižare.


Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je projekt pokrenut u okviru Godine čitanja, kako bi nagradili rad i trud knjižara kao iznimno važnih partnera u lancu promocije i vrjednovanja knjige i čitanja te pružili prigodu kupcima da daju svoj glas ovim malim i vrijednim mjestima kulture koje vole posjećivati.


Knjižare i antikvarijati su pravi mali centri kulture, rekla je ministrica i dodala kako su iz pandemije i krize izašli s više od 10 novih knjižara diljem Hrvatske.