Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MAJSTOR SVOG ZANATA

Zadarski barber Ivan Mišković panelist na regionalnom Hairstyle News festivalu

Autor: Goran Šimunov

27.02.2024. 18:38
Zadarski barber Ivan Mišković panelist na regionalnom Hairstyle News festivalu

Foto: Mislav KlanacNa najvećem regionalnom događanju frizerske struke, Hairstyle News festivalu koji se održava 16. i 17. ožujka u Opatiji, ove godine će svoja iskustva kolegama podijeliti i poznati zadarski muški frizer, Ivan Mišković, vlasnik Mr. Razor Barbershopa.


Mišković će s još trojicom muških frizera biti panelist na okruglom stolu »Sofisticirani i kreativni pristupi regrutaciji i zapošljavanju barbera« na kojemu će se raspravljati o manjku kvalificirane radne snage te o taktikama koje primjenjuju vlasnici frizerskih salona kako bi motivirali i zadržali zaposlenike.


Hairstyle News festival je, uz frizerska događanja u Parizu, Londonu, Bologni i Düsseldorfu, jedan od najdugovječnijih i najznačajnijih događanja u frizerskoj industriji Europe s dva desetljeća postojanja.
Ivan Mišković nam je, pak, otkrio kako je krenula njegova priča u muškom frizerstvu.Učio mlade


– Još kao dječak često sam znao oca brijati aparatom za brijanje. Tu se vidjela i osjetila moja želja za barberingom. Međutim, u vrijeme kad sam se upisivao u školu nije postojao smjer za brice, stoga sam upisao školu za frizere. Kao frizer za žensko i muško frizerstvo radio sam deset godina, a potom sam otišao preko bare, u New York.


Tu sam imao priliku upoznati barbering i pronaći sebe. Radio sam s najboljim barberima na svijetu i osjetio sam to zvanje iz prve ruke.


Ipak, odlučio sam se vratiti i tu ljubav, znanje i iskustvo, podijeliti s mojim Zadrom i ostatkom Hrvatske, govori Ivan koji je bio predvodnik skupine muških frizera koji su posve preokrenuli trendove barberinga u svojem gradu, koje je do tada dugo godina životarilo ostajući kilometrima daleko od modernih svjetskih trendova.


– Bio sam prvi u Zadru koji se u potpunosti posvetio barberingu, što je utjecalo na širenje znanja o barberingu na našem području. Znao sam da muškarcima treba njihova oaza za kvalitetnu i stručnu njegu. U potpunosti sam se posvetio ovom dijelu frizerstva i to u počecima kada se pokretala barbering scena na razini Hrvatske.Svijest o mogućnostima koje barbering nosi u poslovnom svijetu se širila, dakako, uz razvoj stručnih kadrova. Razvoju i širenju svijesti o barberingu u Hrvatskoj itekako je pomogao i Denis Vidović s Hairstyle News festivalom koji je promicao ovaj vid usavršavanja.


Ujedno, osobno sam educirao mnoge mlade barbere u Zadru i donosio sam razne trendove. I to se sada na zadarskoj barbering sceni vidi, ističe ovaj ugledni muški frizer napominjući kako je edukacija sve u svijetu frizerske struke.


– To je nešto bez čega jedan dobar brico koji ima svoje snove ne može ostvariti rezultate. I danas se, nakon što imam više od dvadeset godina iskustva barberingu, u kontinuitetu educiram, budući da znam koliko mi je to potrebno u svakodnevnom radu, priča Ivan koji nam je otkrio koji se novi frizerski trendovi u muškom frizerstvu mogu očekivati u ovoj godini.


Susret struke– Za zadarsko područje mogu reći kako fade ne izlazi iz mode, međutim, tu je svakako u trendu Mullet, Burst fade, Wolf cut, taper fade… Urednost i profesionalna njega kose, brade i brkova, uvijek su in. To se prepoznaje, priča ovaj muški frizer napominjući kako nam treba biti na ponos što se u Hrvatskoj organizira Hairstyle News festival u Opatiji.


– Radi se o centralnom mjestu gdje se frizerska struka susreće svake godine sada već i dvadesetu godinu. Uz velika europska frizerska događanja u Londonu, Parizu, Bologni i Düsseldorfu, mi u regiji imamo Hairstyle News festival gdje se možemo upoznati s najnovijim trendovima i inovacijama, a ujedno i pronaći nove načine kako unaprijediti svoje poslovanje, što je ključno za postizanje pozitivnih rezultata.


Na okruglom stolu s kolegama razgovarat ćemo na temu zapošljavanja barbera, manjku domaćih kvalificiranih barbera, kao i nedovoljnoj pažnji frizerskih škola prema muškom frizerstvu. Nastojat ćemo kroz diskusiju obuhvatiti strategiju zapošljavanja te koje su nam mogućnosti zadržavanja zaposlenika.


Iskreno, veselim se susretu, budući da znam kako ćemo razmijeniti znanja i iskustva, ali i podružiti se s kolegama koji razumiju s čime se svakodnevno susrećemo, zaključuje Ivan.