Utorak, 16. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Paprene cijene

Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca

Autor: Doris Babić

16.12.2025. 07:00
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca

Foto: Mate Komina



Iako, kako se kaže, nije bitno što je na stolu, već tko je oko stola, oduvijek se za Božić biralo malo finije delicije, no, sudeći po cijenama mesa, kao i ostalih namirnica, ovi će blagdani proći nešto skromnije, bez tuke, janjetine ili odojka.


Zadrani još uvijek nisu počeli s pripremama za blagdanski ručak, a premda su cijene paprene, ipak će se naći eurića za tradicionalna jela jer, kako kažu, nije Božić svaki dan.


Cijene odletjele


– Još je rano, a i ja sam u godinama, bit će ove godine kao i uvik, za Badnjak bakalar, posli malo tukice, malo teletine i to je to, sarme se naprave… Cijene nisu povoljne, ali nađe su uvijek nešto, možda ćemo manje, ali ćemo ipak imati što i inače, kaže Albino Petani.




I gospođa Marija suglasna je s tim da je sve preskupo, ali blagdani su, kaže, posebni, bit će tuke i koljenice. Danas je mnogima bogat stol nedostižan, no zasigurno je najteže umirovljenicima.


– A evo, čekam penziju, poplaćat ću režije, a onda ću kupit što budem mogla, ako budem mogla, iskreno će starija sugrađanka koja je htjela ostati anonimna.


Mihovil Nekić


Najskuplje je kupiti tuke, a cijene su toliko odletjele u nebo da čak i mesari razmišljaju hoće li ih uopće imati u ponudi, s obzirom na nisku platežnu moć velikog dijela građana.


– Svi pitaju za cijene, tuke su ove godine preskupe. Kako saznajem od kolega, kilogram stoji od 22 do 25 eura. Mislim da ih ja ove godine uopće neću držati, jedino ako uspijem naći što povoljnije u Slavoniji, za 15-16 eura po kilogramu. Ako ne, onda ništa, bit će pilića, govori kroz smijeh Mihovil Nekić iz mesnice Nekić.


Čuvanje tradicije, komentira realno, ne vrijedi previše kad je tuka od tri kilograma 75 eura, odnosno, usporedbe radi, 656 kuna.


No, zato će se kupovati odojak, janjetina, mljeveno za sarme…


Uvozno jeftinije


– Odojak je 13 i po eura, kad je cijeli onda 12, prošle godine bio je desetak eura. Ja sam u ovom poslu već 30 godina, janjetina je bila 60 kuna, odojak 20, a sad je došlo skoro na isto. Uzgajivači podižu cijene, mi tu ne možemo ništa, kaže Nekić i dodaje kako nemaju problema s nabavom, uzimaju od hrvatskih farmi.


S druge strane, kad je riječ o supermarketima, cijene svega su znatno povoljnije, razlog je jednostavan – uvozne su.


– Pitanje je odakle su, ako su iz Njemačke, Austrije ili Mađarske, to je uglavnom dobra roba. Ako je iz Španjolske, nisam siguran u tu kvalitetu, objašnjava meštar od zanata.


Ni oko gradske tržnice nije neka navala, svi očekuju veću potražnju od idućeg tjedna, tražit će se tuka, pivac, janjetina, teletina…



– Kilo tuke je 20 eura, tukac može doći i do sto eura. Cijena janjetine je ostala ista, 16-17 eura, isto je i za odojak, 10 eura, saznajemo od Mate Biloglava iz mesnice Biloglav koja drži domaće meso.


Meso iz supermarketa, objašnjava, ne može se ni usporediti s domaćim. Primjerice, živu telad iz Like plaćaju šest eura po kilogramu, a u supermarketu je čisto meso sedam do osam eura. Od teleta od 200 kilograma ima 100 kilograma mesa, što znači da kilogram izađe 12 eura. U skladu s tim, za toliko manju cijenu nije za očekivati vrhunsku kvalitetu.


– To je skroz druga priča, domaću telad hranimo samo mlijekom, nema nikakvih pripravaka i sličnog, ističe Biloglav.


A cijene u mesnicama, uz nedostatak parkinga i sadržaja u jutarnjim satima, otjerale su kupce. No, bit će ih, svaki blagdan i praznik, tumači Pere Režan iz mesnice Lukin koja ma domaće meso. Kako ističe Lukin, za Božić ide tuka, za Novu godinu odojak, a za Uskrs janjetina.


Na akciji


– Bolje da nestane sela nego tradicije, krenut će gužve od iduće sedmice. Traži se lička janjetina, nje najdulje ima, paške bude do ožujka, samo, kilo je 18 eura. Uzima se i odojak, kilo 13 eura, kaže Režan.


Usporedbe radi, prema katalozima supermarketa, cijene odojka kreću se u rasponu od oko pet do šest eura po kilogramu kada je riječ o akcijskim ponudama, dok je redovna cijena devet do deset eura po kilogramu.


Pere Režan


Cijena janjetine uglavnom iznosi između dvanaest i osamnaest i pol eura po kilogramu, ovisno o dijelu mesa i načinu pakiranja, dok se tuka, na akcijskim cijenama, može pronaći za sedam i pol eura po kilogramu.


Odabir mesa i mjesto kupnje, bez obzira na tradiciju, određivat će dubina džepa. Ili će se pak »odriješiti kesa«, pa minuse krpati u siječnju…