Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

"KOREKCIJE" CIJENA

Zadarska nadbiskupija cijene crkvenih usluga povećala od 2,5 do 50 posto

Autor:

12.01.2023. 08:45
Zadarska nadbiskupija cijene crkvenih usluga povećala od 2,5 do 50 posto

Foto: THETUSCANWEDDING.COM



Povećanje cijena nije zaobišlo ni crkvene krugove pa tako odnedavno vrijede nove tarife za pojedine crkvene usluge. Skuplja su vjenčanja, pogrebi, svete mise, izdavanje potvrda.


Cjenik svojih usluga u crkvama su od Nove godine iskazali u eurima, ali cijene nisu previše zaokruživali, već su ih i povećali. Vjenčanje u crkvi koje je dosada koštalo 300 kuna, sada iznosi 50 eura, kao i pogreb. Ove usluge, kako saznajemo, poskupjele su za 10 eura, odnosno za 75 kuna, što iznosi 25 posto.


– Stipendij svete mise, odnosno taksa koju pojedinac daje za služenje mise na neku osobnu nakanu, iznosi sedam eura, saznajemo iz Zadarske nadbiskupije, a ova je usluga ujedno i najmanje poskupjela jer je ranije iznosila 50 kuna. Povećanje ove cijene iznosi 2,5 posto.




Za izdavanje krsnog, vjenčanog ili smrtnog lista trebalo je izdvojiti 30 kuna, a sada tu uslugu Zadarska nadbiskupija naplaćuje osam eura, što je gotovo dvostruko više.


– Izdavanje potvrdnica, posvjedočenja i potvrda naplaćuje se dva eura. Taksa za krštenje nije utvrđena taksovnikom, nego je to dar, dobrovoljni prilog koji roditelji koji krste dijete, prema vlastitoj želji i mogućnosti, daju svećeniku koji udjeljuje krštenje.


Važno je znati da svećenik neće uskratiti udijeliti sakrament ili župnu potvrdu ukoliko osoba zbog svoga socijalnog statusa nije u mogućnosti to materijalno podmiriti, navodi se u službenom dopisu Zadarske nadbiskupije.


Nedostatak novca nije prepreka


Župnik je pozvan imati razumijevanja za situacije pojedinaca i u tom pogledu. Nemogućnost materijalnog izdatka pojedinaca nije prepreka podjeli svetih sakramenata i pružanja drugih crkvenih usluga.


– Također, treba istaknuti da se već 20 godina nisu mijenjali iznosi taksi za pružanje crkvenih usluga, navode iz Nadbiskupije.


Tragom spomenutih poskupljenja, provjerili smo u zadarskoj gradskoj tvrtki Nasadi jesu li već krenuli s podizanjem cijena svojih usluga. Iz Nasada ističu kako usluge pogreba od početka 2023. godine nisu poskupjele.


– Nasadi nisu mijenjali cijene početkom godine, već smo samo radili pretvorbu kuna u eure pri čemu su cijene unaših usluga zaokružene sukladno Zakonu. Jedine promjene cijena u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu odnosile su se povećanje cijene preuzimanja pokojnika i prijevoza pokojnika.


Preuzimanje pokojnika poskupjelo je u rasponu od 0,73 posto do 7,3 posto te cijena prijevoza pokojnika u rasponu od 8,89 posto do 25,68 posto, što je ujedno i najveće poskupljenje. Cijena ukopa i cijena sprovoda nije se mijenjala, objašnjavaju iz Nasada te dodaju kako trenutačno nemaju u planu povećanje cijena za pogrebno – grobljanske usluge.