Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SUTRA DOPUNA PRORAČUNA

Zadar na korak do dobivanja povoljne bazenske školjke s opremom

Autor: Marija Paleka

21.11.2022. 19:05
Zadar na korak do dobivanja povoljne bazenske školjke s opremom

Foto: Arhiva ZLPosljednjih dana naveliko se podiže prašina oko bazenske školjke s opremom koja bi iz Splita, gdje je na njoj odigrano Europsko prvenstvo u vaterpolu, trebala stići u Zadar do kraja godine. Grad Split nije, naime, imao mogućnosti za sebe zadržati ovu bazensku školjku, za razliku od Zadra, ali se u potonjem gradu pojavio problem osiguranja novca za njenu kupnju.


Zbog toga je na prijedlog zadarskih gradskih vijećnika SDP-a na sjednici Vijeća prije nekoliko dana odgođeno usvajanje rebalansa proračuna za 2022. godinu, a kako bi se on još jednom promijenio i u njemu osigurao novac za kupnju ove bazenske školjke i to pod uvjetima koji su bitno povoljniji od onih da se posao sklapa ispočetka. Gradonačelnik Branko Dukić već je u međuvremenu pripremio izmjenjeni rebalans u kojem je predviđeno 2,3 milijuna kuna koji se moraju žurno uplatiti vlasniku bazenske školjke, a sjednica Gradskog vijeća na ovu temu zakazana je za sutra te se očekuje usvajanje ovog prijedloga.


Pismo namjere


U javnost je prije toga procurila informacija da je gradonačelnik Zadra HVS-u na ovu temu uputio pismo namjere za otkup bazena i to već do kraja ove godine. Zvog toga je predsjednik gradskog Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta, prije negoli njihov Klub podrži izmjenjeni rebalans s novcem namijenjenim za kupnju bazenske školjke, tražio od gradonačelnika da im se dostavi spomenuto pismo namjere HVS-u.
Ipak, razvije li se na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća situacija u smjeru usvajanja dopunjenog rebalansa proračuna, Zadar bi mogao dobiti bazensku školjku pod puno povoljnijim novčanim uvjetima.


U cijeli posao već mjesecima je uključena gradska tvrtka Športski centar Višnjik, a prema riječima njena direktora Denisa Karlovića, realizaciji nabavke bazenske školjke s opremom koja se koristila za EP u Splitu se nazire kraj kroz narednih deset dana.


– Grad Zadar je već odavno urbanističkim planom uređenja ŠC-a Višnjik, uz zatvoreno bazensko plivalište, predvidio i olimpijski bazen te bazen za skokove u vodu. Kako ovaj naš zatvorini bazen broji u prosjeku preko 700 posjetitelja dnevno, jasno je koliki je interes građana za bavljenjem vodenim sportovima i koliko je bitno da u sljedećem periodu završimo ovaj projekt kako je prvotno i planiran, istaknuo je Karlović dodavši kako je ŠC Višnjik u suradnji s gradonačelnikom Dukićem oko pitanja bazenske školjke s opremom vodio pregovori s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim vaterpolo savezom, ali i hrvatskom Vladom.


Ono što nam Karlović u razgovoru potvrđuje jest da osim urbanističkog plana ŠC-a Višnjik postoji i pravomoćna građevinska dozvola za izgradnju otvorenog olimpijskog bazena, a sudeći prema interesu građana, entuzijazma za konačnom realizacijom ovog projekta, ne nedostaje.


Pregovori u tijeku


Doznali smo kako se vezano za temu »preseljenja« bazena iz Splita u Zadar i dalje vode pregovori ovih dana, s ciljem da se ta bazenska školjka zajedno s njenom kompletnom mehanizacijom, koja u biti i najviše košta, dobije po što povoljnijoj cijeni. Konkretno, riječ je o cijeni od oko pet milijuna kuna, iako je realna tržišna cijena cijelog tog sklopa iznosi 15 milijuna kuna.


– Dimenzije ove vrste bazenske školjke su varijabilne, dakle mogu se mijenjati. U sklopu bazenske školjke dolaze pripadajući mehanizmi i pročiščivaći koji su veoma skupi i upravo zbog toga sve ovo traje ovoliko dugo. Iako za sada nemamo informacije iz prve ruke kako bismo građanima mogli reći nešto više o ovom, intencija je da u sljedećem periodu ovaj bazenski kompleks bude završen kako je inicijalno i predviđeno urbanističkim planom uređenja, zaključio je direktor ŠC-a Višnjik dodajući kako to od njih traže brojni klubovi i udruge koji su korisnici postojećeg zatvorenog plivališta.