Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

MILAN ZORIČIĆ

Zadar je dobio priliku razgledati djela vrhunskog slikara

Autor: Đurđa Baljak

28.05.2024. 18:52
Zadar je dobio priliku razgledati djela vrhunskog slikara

Foto: Mate KominaU Gradskoj loži nedavno je održano svečano otvorenje izložbe »​Infinity project« autora Milana Zoričića u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. O umjetničkom djelu i konceptu izložbe govorio je likovni kritičar Milan Bešlić, dok je književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić kazao više o Međunarodnoj umjetničkoj koloniji.


Foto: Mate Komina


Konačna prilika


Uz njih, na svečanom otvaranju su sudjelovale ravnateljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i kustosica dr. art. Marija Šarić Ban te pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Dina Bušić, koja se obratila okupljenima u ime Grada Zadra.


– Naš grad je posljednjih nekoliko desetljeća nepravedno uskraćen za priliku da upozna umjetničko stvaralaštvo autora Zoričića. Ova izložba nastala je sasvim spontano, kroz slučajne susrete i prijateljstva između autora i njegove ekipe iz Knina s ravnateljicom Narodnog muzeja Zadra, Vesnom Sabolić. Treba napomenuti da autor Maričić nije samo slikar, već i arhitekt, dizajner, te strastveni plesač tanga, istaknula je pročelnica Bušić.


Dina Bušić, Milan Zoričić, Milan Bešlić, Marija Šarić Ban i Tomislav Marijan Bilosnić/Foto: Mate Komina
Brane Kovič u katalogu ističe kako se u slikarstvu Milana Zoričića dodiruju dvije važne postavke njegovog neupitnog matierskog znanja, vladanje klasičnim postupcima slikanja, koje, kako kaže, danas najčešće nedostaje. Kao i jasno određen koncept, kako izgraditi sliku da bez špekulativnih zavođenja vizualnih i semantičkih učinak bude uvjerljiv.


MUK na Lazaretu


– Činjenica da se umjetnik uspješno hvata u koštac s izuzetno zahtjevnim tehnikama kao što je tradicionalna fresca ili enkaustika, samo potvrđuje njegovo vjerovanje da nove forme treba graditi na iskustvima prošlih stoljeća, na znanjima i vještinama koje vrijeme nije pregazilo. Ako možemo s njima artikulirati drugačije, sadašnjosti primjerene sadržaje, njihov se izražajni potencijal i energetska aura nezamislivo aktualiziraju.


Foto: Mate Komina


– Milan Zoričić nam predočuje s usporedbama različitih mogućnosti artikuliranja likovnih obraćanja: u nekim primjerima prostornu iluziju reljefne površine »​izmodelira« upotrebljavajući najkonvencionalnije metode plastičnog iluzionizma, drugi put fizički s urezima i nanosima zadire u podlogu i tako de facto transformira sliku u trodimenzionalni entitet tako da u prikazu prostora modelacijski i koloristički »trikovi« nisu više potrebni, navodi Brane Kovič.


Književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić ispričao je nešto više o 10. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji »MUK na Lazaretu 23« na otoku Ošljaku, koju su organizirale Udruga Kreativa – Ošljak i Udruga Mladih »Kumbul« Ošljak, dok su suorganizatori Narodni muzej Zadar i Gradska galerija Bihać.


Foto: Mate Komina


– Jubilarna 10. Međunarodna umjetnička kolonija »MUK na Lazaretu 23« održana je prošle godine u svibnju. Inicirala ju je Vesna Sabolić, koja je po struci sociolog i aktivna organizatorica kulturnih događanja na nacionalnoj razini te trenutna ravnateljica Narodnog muzeja Zadar. Za umjetničko vođenje bio je zadužen Nermin Delić, povjesničar umjetnosti i direktor Gradske galerije Bihać. Manifestaciju su podržali Zadarska županija i Općina Preko, ali i TZ Općine Preko, Art&Dizajn Bihać te restoran Lazaret, istaknuo je Bilosnić, dodajući kako mu je bila čast otvoriti jubilarnu godinu ove iznimne manifestacije.


Glazbeni dio večeri upotpunio je nastup glazbenika Ante Valčića na saksofonu. Izložbu »Infinity project« moguće je razgledati sve do 6. lipnja.


O autoru


Milan Zoričić rođen je 1955. godine u Drnišu. Od ranog djetinjstva živi u Kninu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1973. upisuje se na arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 1975. otvara prvu samostalnu izložbu za koju mu predgovor piše prof. A. Mohorović. Član HDLU- a je od 1988. godine. 1997. surađuje sa studijem SOTTSASS u Milanu. 2001. jedan je od osnivača grupe METARAZIONALITA s kojima izlaže na desetak izložbi od SAD-a do Kine. Od 2000. godine većinu slika je napravio u tehnici affresco u za to posebno opremljenim atelierima u Kninu i Bergamu.