Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

nema suglasja

Vučetić: Zbog Dukićeve komunikacijske nemoći razgovori idu u krivom smjeru

Autor: Goran Šimunov

10.05.2024. 07:30
Vučetić: Zbog Dukićeve komunikacijske nemoći razgovori idu u krivom smjeru

Foto: Luka JeličićIako su bili u vrlo sličnoj situaciji kao i zadarski gradski HDZ, s osvojenim brojem mandata kojima su imali samo relativnu većinu zastupnika u Hrvatskom saboru, pregovarači nacionalnog HDZ-a pokazali su način na koji se može doći do dogovora o formiranju vladajuće većine. Gradski HDZ s druge strane i drugu godinu za redom ne uspijeva iskoristiti razdoblje koje prethodi proračunskoj sjednici Gradskog vijeća za postizanje dogovora s mogućim partnerima oko donošenja proračuna, pa se onda Grad nađe u situaciji da se mjesecima muči radeći s tehničkim proračunom.


I dok su prošle godine višetjedni pregovori s oporbenim klubovima vijećnika rezultirati dogovorom te izglasavanjem proračuna u svibnju 2023., ove godine situacija je još gora, pa je gradonačelnik Branko Dukić pokušao uvrštenjem na zadnju sjednicu Gradskog vijeća doći do izglasavanja proračuna, no većina vijećnika taj prijedlog je odmah izostavila s dnevnog reda.


Gradonačelnik je potom nedavno sazvao sastanak s klubovima vijećnika na temu proračuna, ali Klub vijećnika Enija Meštrovića ga je odbio, budući da nije ispunjen njihov jedini uvjet, prestanak izdavanja građevinskih dozvola za višestambene zgrade.


Pregovarač Babić
– Nema nikakvih novosti u vezi sazivanja nove sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik je ovlašteni predlagatelj i može proračun predložiti na dnevni red, a očekujem da će to napraviti za sljedeću sjednicu Vijeća. Onda će vijećnici zatražiti skidanje ove točke s dnevnog reda, kao što je bilo na prošloj sjednici, ili ova točka neće proći ako se nisu dogovorili, kaže nam predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić koji misli kako je glavni problem s postizanjem dogovora oko proračuna komunikacijski.


Ante Babić


– Već sam komunicirao kako gradonačelnik Dukić ne bi trebao na sebe preuzeti dogovore oko proračuna, osobito ne s Klubom Enija Meštrovića, budući da odmah na početku sastanka dođe do trzavica i zbog Dukićeve komunikacijske nemoći razgovori idu u krivom smjeru. Trebao bi preuzeti model dogovora s Čistoćom kad je to komunicirao direktno direktor Čistoće.


Trebao bi netko drugi koordinirati pregovore s klubovima vijećnika uime Grada, a moj prijedlog je da to bude zamjenik gradonačelnika Ante Babić. Babić je čovjek koji je dugo u Gradskoj upravi, poznaje zakone i sve procedure.


Bilo je gotovo tragikomično promatrati na prošlom sastanku gradonačelnika s gradskim vijećnicima na temu proračuna, kad je oporbena vijećnica Drita Dunatov predložila da se organizira referendum o deblokadi proračuna, a Dukić je na takav prijedlog pristao. Babić nikad ne bi na takav prijedlog pristao, budući da zna kako je to nemoguće i nesuvislo, zbog toga što organiziranje referenduma košta, a nisu za to predviđena sredstva u proračunu.


Nije moguće iz nužnog financiranja proračuna osigurati financiranje referenduma. A i sama ideja da građani na referendumu odlučuju o proračunu je u samom startu besmislena, budući da o tome odlučuje isključivo Gradsko vijeće. Na referendumu se može odlučivati o drugim temama, ističe Vučetić koji je usporedio uspješne pregovore oko formiranja većine u Hrvatskom saboru i neuspjeh dogovaranja većine u Gradskom vijeću Zadra.


»Da sam ja Dukić…«


– Glavni razlog je taj što se pregovaračke vještine konzumiraju na postupni način. Premijer Andrej Plenković je za dogovor s Domovinskim pokretom (DP) najprije poslao ljude koji su bliski DP-u, prvenstveno Ivana Anušića i predstavnike tzv. branitelja unutar HDZ-a, budući da su oni najbliži DP-u, njihovoj ideologiji i njihovom HDZ-ovskom sentimentu iz 90-ih godina. Nešto takvo je HDZ trebao primijeniti i na pregovorima na gradskoj razini.


Bruno Milin, Branko Dukić i Ivan Mijolović


Trebali su postupno razgovarati s predstavnicima s kojima smatraju da su mogli formirati većinu. Imali smo bitnu temu, onu o Košarkaškom klubu Zadar, gdje smo vidjeli da je došlo do suglasja HDZ-a, Akcije mladih i Kluba Enija Meštrovića. Mogao se iskoristiti sportski moment identificiranja grada s košarkom, da figure koje predstavljaju košarkaški identitet grada, a aktivne su u politici, najprije razgovaraju i kroz vid podrške spašavanju košarke u gradu, uspostave komunikaciju.


Onda se postupno sadržaj razgovora obogaćuje s ovim političkim elementima, na kraju čega bi najvjerojatnije uspjeli izglasati proračun, kaže predsjednik Vijeća dodajući kako je profesionalno zabrinut niskom razinom razumijevanja komunikacijskih i političkih procesa. Da sam na Dukićevom mjestu, naglašava, jamčim da bih u tri dana osigurao podršku proračunu od 70 posto vijećnika.


Prebacivanje odgovornosti


Vučetić napominje kako postoji jedno jednostavno rješenje do kojeg Gradska uprava nije došla, a radi se o HDZ-ovom mogućem utjecaju na institucije.


– Budući da su izglasali proračun, koji je potom proglašen nezakonitim, njihovo rješenje je moglo biti da izvrše utjecaj na Visoki upravni sud (VUS) da se što žurnije očituje o ovom slučaju i da Gradskom vijeću dade rok od 45 dana za usvajanje proračuna. U tom slučaju bi se, nakon proteka tih 45 rada u kojima se ne bi donio proračun, raspustilo Vijeće te bi Vlada imenovala povjerenika. No više ne bi bilo vremena za održavanje prijevremenih izbora.


U slučaju odluke VUS-a bi odgovornost bila isključivo na Vijeću, a ovako Dukić prebacuje odgovornost na Vijeće, iako su baš vijećnici u iz redova HDZ-a usvojili nezakoniti proračun. S druge strane antihadezeovski dio prebacuje odgovornost za neizglasavanje proračuna na Dukića, upozorava predsjednik Vijeća.