Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

KULTURNI DNEVNI BORAVAK

Vrata II Palače cijeli dan otvorena za sve posjetitelje

Autor: Nikolina Lucić

21.10.2022. 14:21
Vrata II Palače cijeli dan otvorena za sve posjetitelje

Foto: Arif SitnicaZadrani i njihovi gosti imali su priliku uživati u otvorenom danu II Palača, koji je organiziran u čast niza strukovnih i državnih priznanja, koje je u samo šest mjeseci od otvorenja pripalo zadarskom arhitektonskom paru Letilović – Pedišić, kao i u čast laskave titule kulturne atrakcije godine, koju su II Palače zaslužile na nedavnim Danima hrvatskog turizma. Vrata II Palača su tako cijeli dan otvorena za sve posjetitelje, a korisnici prostora pripremili su i različite programe za različite dobi i interese.


Jutro je počelo akcijom “Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.” u organizaciji Gradske knjižnice Zadar, koja je svoj program orijentirala prvenstveno na najmlađe korisnike te za njih pripremila interaktivan program i čitanje ulomaka iz odabranih književnih djela.


Mnoge pogodnosti


Mate Bakmaz iz Gradske knjižnice Zadar kazala nam je kako su za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola osigurali pravo na besplatan upis u Ogranku Grad te pregršt kreativnih priča, koje su djelatnici Knjižnice, te drugih institucija koje se služe palačama čitali tijekom dana.
– Obilježavanju otvorenih vrata II Palača pridružili smo se raznolikim programom i radionicama za djecu i mlade pod nazivom “Pričamo u palači” i “Poetski kolaž”, kao i našim, sada već tradicionalnim programom “Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.”. Čitali smo književne tekstove u tri termina tijekom dana, a u tome su nam pomogle i druge kolege iz palača, čime smo obilježili i šest mjeseci zajedničkog suživota i rada na unaprjeđenju zadarske kulturne scene, kazala je Bakmaz, te naglasila kako su posjetitelji i knjižničari u Ogranku Grad iznimno zadovoljni činjenicom kako se Knjižnica napokon vratila u svoj stari dom. Knjižnicu posjećuju i djeca iz Ukrajine, koji su kod nas pronašli mjesto gdje se osjećaju sigurno i gdje se mogu zabaviti s novim i starim prijateljima, zaključila je Bakmaz.


Omiljeno mjesto


Dvije su palače omiljeno mjesto za posjete djece i učenika, kojima je na raspolaganju cijeli niz zanimljivih radionica i programa koje organizira pedagoška služba NMZ – a. Muzejska nam je pedagoginja Lucija Sekula tako kazala kako su Dan otvorenih vrata iskoristile zadarske škole:. Učenici prvog, drugog i trećeg razreda PŠ Bokanjac. Kolegica Ivona Kovačević s djecom iz DV Latica imala kratki plesni nastup u Velikom atriju. Djeca su osim Dvije palače posjetila i Etnološki, te Prirodoslovni odjel, gdje je za njih organizirana i interaktivna radionica, istaknula je Sekula, koja od otvorenja kompleksa ima pune ruke posla.


– Izuzetno smo zadovoljni odrađenim poslom i velikim interesom koji vlada za naše programe. Gužve su velike svaki dan, ne odbijamo nikoga te veliki interes za našim programima nastojimo uskladiti s rasporedom koji nam je na raspolaganju. Tijekom ove pedagoške godine nastavljamo s organizacijom radionica “Tajne Providurove i Kneževe palače”, te “Vijećanje u vijećnici”, koje su vezane uz prostor u kojem se nalazimo. Primjerene su djeci sve dobi, dodala je Sekula i kazala kako će u čast 190. rođendana tijekom studenog organizirati stručne radionice za odgojno – obrazovne djelatnike.