Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Tradicionalno zapaljen badnjak

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavili Badnju večer

Autor: Vanja Mirčeta

06.01.2023. 19:54
Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavili Badnju večer

Foto: Mate KominaPravoslavni vjernici su večeras u Crkvi svetog proroka Ilije slavili Badnjak po julijanskom kalendaru pripremajući se za sutrašnju proslavu Božića. Nakon večernje službe na prostoru iza crkve održano je tradicionalno paljenje badnjaka kojem su prisustvovali i najmlađi vjernici.


Badnjak je obično mlado hrastovo drvo koje ima poseban značaj, a predstavlja simbol drveta koje su, po predaji, pastiri donijeli Josipu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Isus rodio. Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvaćanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u Isusa.


Protojerej Saša Drča, paroh zadarski, vjernicima je uputio poruku iz Božićne poslanice patrijarha Porfirija.
– Draga braćo i sestre tako smo o Božiću pozvani da budemo sudionici Njegovog odrastanja u ovome svijetu kako bismo uzrasli u mjeru rasta punoće Hristove. U ovoj bogočovječanskoj sprezi mi usvajamo evanđeoske vrline, vječne vrijednosti koje sin božji sa sobom donosi na Zemlju.


Živeći po zapovjestima Gospodnjim, u okrilju svete crkve, mi počinjemo gledati njegovim očima, disati njegovim plućima i misliti njegovim umom. Na taj način postupno usvajamo um Hristov, evanđelski etos, vječne vrijednosti, postajući preporođeni ljudi, građani carstva nebeskog i ukućani doma božjega. Braćo i sestre, ako se opredijelimo da budemo oblikovani tajnom ljubavi i smirenja projavljenom u događaju rođenja Hristova, preobrazit će se i sve oko nas.


Foto


Pravoslavni vjernici proslavili Badnju večer


avatar

Snimio: Mate Komina


06.01.2023. 19:59Galerija

Foto: Mate Komina


Ako nam mjerilo svih vrijednosti postane božansko čedo koje povijeno leži u jaslama, začut ćemo isti onaj ukrepljujući glas anđela koji je u prvoj božićnoj noći utješio pastire: “Ne bojte se! Jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu. Jer vam se danas rodi spas, koji je Hristos Gospod, poručio je paroh zadarski i dodao:


– Neka nam rođeni Bogomladenac Gospod Isus Hristos donese izobilje božjeg blagoslova, ljubavi, mira i sreće uz radosni božićni pozdrav: “Mir božji – Hristos se rodi!”


Sveta liturgija povodom Isusovog rođenja bit će održana sutra u devet sati ujutro u crkvi svetog proroka Ilije.