Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

"WEST SIDE STORY"

Više od 50 sudionika na daske kazališta postavilo prvi zadarski mjuzikl

Autor: Nikolina Lucić

13.04.2023. 21:43
Više od 50 sudionika na daske kazališta postavilo prvi zadarski mjuzikl

Foto: Luka JeličićAdaptaciju Shakespeareove tragedije Romeo i Julija, odjevenu u ruho New Yorka ’50-ih, uz glazbu velikog Leonarda Bernsteina, tekst Stephena Sondheima prema originalnoj produkciji, režiji i koreografiji Jeromea Robbinsa uz pomoć Sanje Petrovski i Zadarskog plesnog ansambla te Vinka Radovčića i Drame plus na pozornici zadarskog HNK izveli su mladi glumci iz Zadra i škotskog Dundeeja. Mjuzikl “West side story” odabir je dvoje pedagoga i edukatora Carmeline Waghorn i Kennetha Christija koji su u grad stigli na poziv Grada Zadra.


Redateljica i koreografkinja mjuzikla je Kenny Christie, glazbena producentica i urednica Carmelina Waghorn, Elinor Burns je suradnica redatelja i koreografa, dok je Fraser McGlynn glazbeni voditelj. Zadarsku ekipu čine pomoćnica koreografa Patricija Gospić iz Zadarskog plesnog ansambla, pomoćnik redatelja Domagoj Lindinger iz Drame plus. Producentica je Dina Bušić iz Grada Zadra.

Više od 50 sudionika od 14 do 24 godine na daske kazališta postavili su prvi zadarski mjuzikl koji je oduševio publiku. Mračna tema, sofisticirana glazba s mnogo plesnih scena koja progovara o društvenim problemima koji su i danas aktualni, recept je uspješnice koja desetljećima osvaja pozornice diljem svijeta. Nakon praizvedbe 1957. godine West Side Story brzinom munje poharao je svjetske pozornice i ubrzo postao jednim od najpoznatijih svjetskih mjuzikla.


Cilj ove produkcije zapravo nisu svjetla pozornice i gromoglasan pljesak, već prilika da mladi sudjeluju u kreativnom procesu stvaranja kompleksnog djela koje razvija i glumačke i plesačke vještine. Nadamo se da će ova zadarska adaptacija mjuzikla “West Side Story” doživjeti barem djelić uspjeha kao i ranije kazališne i filmske adaptacije koje su se okitile brojnim nagradama, među kojima su dva Tonyja i čak 10 Oscara.