ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SVE POVEZANO

Više od 1.200 parkirnih senzora poboljšat će prometnu sliku Zadra

Autor: Matea Guzalić

29.10.2022. 14:45
Više od 1.200 parkirnih senzora poboljšat će prometnu sliku Zadra

Foto: Arif SitnicaNa području Poluotoka i šireg centra, jučer su postavljeni posljednji parkirni senzori na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom. Ove inovacije napravljene su u sklopu projekta Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0) čija vrijednost iznosi gotovo petnaest milijuna kuna. Ukupno je postavljeno više od 1.200 senzora zahvaljujući kojima će se poboljšati prometna situacija u Gradu Zadru.


«Zadar Smart City Aplikacija«


Finaliziranje planiranih radova i aktivnosti predviđeno je do kraja ove godine kada će svi postavljeni senzori biti povezani u jedan sustav s mobilnom aplikacijom »Zadar Smart City Aplikacija«. Aplikacija će biti dostupna svim građanima i turistima koji će uz nju moći lakše pronaći parking, te bolje isplanirati svoje putovanje i vrijeme.


– Riječ je o poboljšanju prometnih usluga, usluga javnog prijevoza i usluga parkiranja na području grada Zadra. Ovi senzori, odnosno aplikacija, omogućit će pametno parkiranje. Moći će se u realnom vremenu vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna i prema tome će se moći planirati putovanje na Poluotok i u centar. To bi trebalo pomoći građanima u lakšem snalaženju prilikom parkiranja i u smanjenju prometnih gužvi. Prije sezone smo postavili veliku većinu senzora, međutim, tijekom sezone su radovi bili privremeno obustavljeni kako se ne bi stvarala dodatna gužva. Čim je sezona završila, pristupili smo postavljanju preostalih senzora, ostalo je nekih osamdesetak mjesta za osobe s invaliditetom, to se finaliziralo ovih dana, kazao je Josip Milić iz gradskog Upravnog odjela za EU fondove.


Dostupno građanima i gostima
– Uz postavljanje ove infrastrukture, mi paralelno radimo i na razvijanju sustava i mobilne aplikacije. Još treba doraditi neke funkcionalnosti, no do kraja godine bi sve trebalo biti kompletno gotovo. Prilikom finaliziranja tih aktivnosti ćemo pravovremeno obavijestiti javnost i tada će ljudi moći skinuti aplikaciju i početi ju koristiti. Ta aplikacija će biti dostupna svim građanima i posjetiteljima Zadra i pomoću nje će moći bolje planirati svoja putovanja, rekao je Milić.


Projekt ZUM 4.0 provodi Grad Zadar u partnerstvu s Inovativnim Zadrom, Liburnijom i Obalama i lučicama Zadar. Oni će ovim projektom, osim elementa koji se odnosi na parkirne senzore i provjeravanja slobodnih mjesta, modernizirati još jedan element – poboljšanje sustava javnog prijevoza.


– Aplikacijom će građani moći dobivati i informacije o linijama javnog prijevoza u realnom vremenu, odnosno moći će pratiti promet javnog prijevoza i vidjeti kada koji autobus dolazi na stanicu. U svim autobusima će biti omogućen i sustav elektroničke naplate, te će se na stanicama postaviti video natpisi koji će prikazivati autobusne linije – dolazak, polazak i vrijeme dolaska. To je jedna zaokružena priča, jedan komplementaran sustav koji će poboljšati javni prijevoz, promet i parking. Pomoću jedne centralne aplikacije će se moći dobivati sve informacije i to će pozitivno utjecati na prometnu sliku u gradu, zaključio je Milić.