ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

najpreuzimanija hrvatska turistička aplikacija

Velik doprinos dvoje Zadrana u osmišljavanju virtualnog vodiča za održiva putovanja

Autor: Vesna Benić

31.01.2023. 13:01
Velik doprinos dvoje Zadrana u osmišljavanju virtualnog vodiča za održiva putovanja

Foto: Vesna BenićEkipa mladih kreativaca osmislila je i pokrenula aplikaciju Go!ng places – virtualni vodič za održiva putovanja. Aplikacija Go!ng places koncipirana je na način da prezentira destinacije iz cijele Hrvatske prema raznim stilovima putovanja (obiteljski odmor, gastronomija, kultura…), predlaže tematske rute poput onih filmskih, prirodnih bisera ili dvoraca te pokazuje sadržaj ‘u blizini’ koji korisnik također može filtrirati po stilovima.


Uz to, za one neodlučne, aplikacija daje preporuku mjesta za posjetiti na temelju odabranih stilova putovanja i sedam, osam lajkanih fotografija. Cijela ideja o izradi aplikacije krenula je od Mirne Romanjik iz Belišća koja je inicijator cijelog projekta i osoba koja je zadužena za cjelokupni sadržaj aplikacije, ili kako se to popularno kaže content manager.


– Nakon što sam svoju ideju o mobilnoj aplikaciji Go!ng places iznijela svome bratu Marku, zajedno smo krenuli u realizaciju, okupili ljude i trenutačno nas ima 15 osoba u timu iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije i BiH. Moj brat Marko ujedno je i voditelj projekta. Želim istaknuti da su veliki doprinos ovom uspjehu dali i Zadranin Šime Mračić te Slavonka Ivona Janota koja već više od 10 godina živi u Zadru, otkriva Mirna Romanjik.


Promidžba Zadra i okolice
– Nama koji smo iz Zadra bilo je iznimno zadovoljstvo i čast na ovaj način u zajedništvu s cijelom ekipom doprinijeti promociji našeg grada Zadra i njegove šire okolice, te smatramo da je ova aplikacija uvelike doprinijela gradu i njegovom turističkom razvoju, govore Šime Mračić i Ivona Janota


Mobilna aplikacija Go!ng places besplatno je dostupna na Google Play-u i App Store-u. Aplikacija je, iako je riječ o svojevrsnoj demo verziji dostupnoj tek nekoliko mjeseci, postala pravi hit. S više od 15.000 preuzimanja postala je najpreuzimanija hrvatska turistička aplikacija te je tijekom ljeta 2022., kad je bila realizirana, bila u samom vrhu po broju preuzimanja među svim mobilnim aplikacijama iz domene turizma.


Grad Zadar i Zadarska županija u velikoj mjeri su zastupljeni u aplikaciji. Osim prezentacije Zadra kao idealne destinacije za sve ljubitelje kulture, gastronomije, zabave te obiteljskog i aktivnog odmora, tu je i ruta 72 sata u Zadru koja turistima savjetuje kako kvalitetno provesti tri dana u gradu – koja mjesta posjetiti, što jesti, gdje se kupati i slično. Uz Zadar, svoje su mjesto u aplikaciji pronašli i grad Nin te otok Pag i Dugi otok, ali i brojne prirodne ljepote, dvorci i plaže Zadarske županije.


Ambiciozni planovi za 2023.


– Jako me raduje što od spomenutih 15.000 korisnika koji su preuzeli aplikaciju Go!ng places njih više od tri tisuće koristilo je aplikaciju upravo na području Zadra, tražeći koje znamenitosti obići, gdje se dobro zabaviti i fino jesti. Aplikacija je na taj način imala veliku ulogu kao promotor prirodnih ljepota, kulturne baštine i gastronomije cijele Zadarske županije.


Zahvalni smo Turističkoj zajednici grada Zadra i Zadarske županije na potpori te zadarskom fotografu Šimi Mračiću na predivnim fotografijama koje su nam slali za potrebe aplikacije, kaže Mirna Romanjik.


Ekipa iz Go!ng places tima zadovoljna je dosadašnjim ostvarenjima. S obzirom da živimo u vremenima u kojima je život bez pametnih mobitela nezamisliv, ovo je još jedna od aplikacija koja olakšava život te možemo zaključiti da je Go!ng places ugledao svjetlo dana u pravom trenutku. Stoga su planovi za sezonu 2023. i više nego ambiciozni.


U pripremi je planer putovanja, tematske rute s proširenom stvarnosti, personalizirana preporuka mjesta za posjetiti i sl. Aplikacija je potpuno besplatna za korištenje, sadržaj je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a do ljeta ove godine i na njemačkom.