Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

muzej antičkog stakla

Večeras započinje filmski program manifestacije „Hitchock Nights“

Autor: Portal ZL

11.08.2023. 10:04
Večeras započinje filmski program manifestacije „Hitchock Nights“

Foto: Kino Zona

Projekcijom kultnog filma „Ptice“, šezdeset godina nakon kino premijere, večeras u 21 na terasi Muzeja antičkog stakla započinje filmski program u sklopu sedmodnevne manifestacije „Hitchock Nights“! Kratka priča ”Ptice” britanske autorice Daphne du Maurier te nemili događaj koji se 1961. zbio u kalifornijskom gradiću Capitola gdje su jata ptica uslijed masovnog trovanja počela padati po kućama i zalijetati se u stakla, inspirirao je Alfreda Hitchcocka na stvaranje ovog remek djela.


Radnja filma prati Melanie Daniels, jet-setericu naviklu da sve bude u skladu s njezinim željama. Kad je odvjetnik Mitch Brenner zapazi u trgovini za kućne ljubimce, našali se s njom, a ona mu odluči uzvratiti uslugu. Odvozi ga sjeverno od San Francisca do Bodega Baya, gdje Mitch provodi vikende sa svojom majkom Lydijom i mlađom sestrom Cathy. Međutim, ubrzo nakon njihova dolaska, ptice u tom području počinju se čudno ponašati. Galeb napada Melanie dok prelazi zaljev u malom čamcu, a zatim Lydia pronalazi svog susjeda mrtvog, očito kao žrtvu napada ptica. Uskoro, stotine i tisuće ptica napadaju svakoga koga zateknu vani. Ne postoji objašnjenje zašto se to moglo događa, a kako ptice nastavljaju svoje žestoke napade, preživljavanje postaje prioritet.


Glavne uloge su pripale Hitchcockovoj miljenici Tippi Hedren i Rodu Tayloru, dok ostatak castinga među ostalima čine i Jessica Tandy, Suzanne Pleshette te mlada Veronica Cartwright.


Filmski vikend trajat će još dva dana, čekaju vas projekcije filmova „Nepoznati iz Nord Expressa“ u subotu te „Vrtoglavice“ u nedjelju kojom će se na 124. Hitchockov rođendan manifestacija zaključiti. Ulaznice se mogu kupiti preko interneta na portalu Core Event te na blagajni na mjesto lokacije prikazivanja od 20 h.


Manifestacija “Hitchock Nights” organizira Zajednica udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – „Donat“ i Muzejom antičkog stakla u Zadru, uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije te spoznorstvo Maraske i Project by IT.