Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DONACIJA

Važna donacija ovih dana stigla na zadarsku Onkologiju, evo o čemu se radi

Autor: Željana Gardijan

28.03.2024. 08:49
Važna donacija ovih dana stigla na zadarsku Onkologiju, evo o čemu se radi

Foto: OB ZADARDan narcisa je, zahvaljujući aktivnostima Europe Done Zadar, zadarske Lige protiv raka te Zavoda za javno zdravstvo, postao već prepoznatljiva manifestacija, kao i žuti cvijet koji simbolizira borbu protiv raka dojke. Upravo je stoga i odaziv građana ovoj proljetnoj akciji iz godine u godinu veći kao i svijest o tome da preventivni pregledi mogu spasiti život.


Narcisi i donacije


Uz podizanje svijesti da je »zdravlje – moja zlatna medalja«, prikupljani su i ove godine novčani prilozi na dobrovoljnoj bazi kako bi se donirali zadarskoj Općoj bolnici, a od prošlogodišnjeg Dana narcisa, donacija je ovih dana stigla na zadarsku Onkologiju.


Dr. Tatjana Vukelić-Baturić, predsjednica Europe Donne Zadar, ističe kako se još pribrajaju sredstva s područja županije s nedavnog Dana narcisa, a samo na zadarskom Narodnom trgu prikupljena su 974 eura.
– Od ovogodišnje manifestacije još se uplaćuju sredstva, ali nadamo se kako će iznos biti sličan prošlogodišnjem kada smo prikupili tri tisuće eura koje smo donirali Općoj bolnici Zadar te je kupljena fotelja za aplikaciju kemoterapije, koja je ovih dana i stavljena na Odjel onkologije, kaže dr. Vukelić-Baturić te dodaje kako su tijekom 21 godine donirali dosta opreme, različitim bolničkim odjelima.


Ipak, od posebne je važnosti upravo svaka pomoć u podizanju kvalitete uvjeta liječenja na Onkologiji s obzirom na težinu dijagnoze pacijenata.


U zadarskoj Općoj bolnici, zahvaljujući stručnom kadru i nabavi potrebne opreme ide se u smjeru zaokruženog, kompletnog liječenja raka dojke kako pacijenti ne bi morali odlaziti na liječenje u druge gradove.


 


Linearni akcelerator


Vesna Telesmanić Dobrić. dr. med., spec. radioterapije i onkologije, voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu, ističe kako je u tom smislu posebno važna nabava linearnog akceleratora, uređaja za zračenje, koji bi uskoro trebao stići u zadarsku Opću bolnicu.


– Linearni akcelerator dolazi uskoro, ali je potrebna priprema za kliničku uporabu tzv. commissioning uređaja, kaže dr. Telesmanić Dobrić.


Pomacima u liječenju raka dojke doprinose udruženi: educiranost, profesionalnost i ljudski pristup zdravstvenih djelatnika, suvremena oprema te aktivnosti udruga koje se podizanjem svijesti o važnosti preventivnih pregleda, bore protiv raka dojke.


Zadar stoga ima sve predispozicije za uspješnost liječenja ove zloćudne bolesti, a za to je, kako ističe dr. Vukelić-Baturić, posebno važno da se bolest otkrije u ranoj fazi.


– Na zadarskom području godišnje prosječno oboli oko 120 žena od raka dojke. Starosna dob varira, a zabrinjavajuće je što obolijeva sve više mladih žena, no ipak, zahvaljujući Nacionalnom programu, sve više oboljelih otkriva se u ranim fazama, što pruža priliku za potpuno izlječenje, naglašava dr. Vukelić-Baturić te zaključuje kako će Europa Donna s Danom narcisa iz godine u godinu nastaviti pozivati žene da se odazovu na preventivne preglede i prikupljati priloge za donacije jer svaki korak za zdravlje je – pobjednički.