Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

hrvatsko geografsko društvo

Uručene godišnje nagrade Federik Grisogono u tri kategorije

Autor: Doria Kolanović

14.03.2023. 20:44
Uručene godišnje nagrade Federik Grisogono u tri kategorije

Foto: Luka JeličićNa godišnjoj skupštini Hrvatskog geografskog društva Zadar, koja je održana u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru, uručene su godišnje nagrade Federik Grisogono u tri kategorije: za iznimne rezultate tijekom studiranja u akademskoj godini 2021./ 2022., za nastavni rad i za znanost. Nagrade su uručene i učenicima koji su ostvarili iznimne rezultate na županijskom natjecanju iz geografije 2022. godine i Međužupanijskoj smotri GLOBE 2022., kao i njihovim mentorima.


Nakon skupštine i svečane dodjele hrvatski jezikoslovac i onomastičar prof. dr. sc. Vladimir Skračić, ujedno i dobitnik nagrade Federik Grisogono u kategoriji znanost, održao je predavanje pod nazivom “Geografija i onomastika” s ciljem prikazivanja njihove povezanosti. Skračić je, samostalno ili sa suradnicima, prikupio i obradio korpus od 17.000 toponimijskih jedinica na sjevernodalmatinskim otocima i Kvarneru. Osim toponimijom i leksikologijom, bavi se dokumentiranjem i zaštitom hrvatske materijalne i nematerijalne maritimne baštine. Suosnivač je i vrlo poznate udruge i regate Latinsko idro.

– Otprilike četrdeset godina se bavim istraživanjem toponimije općenito, a posebice istraživanjem toponimije hrvatskih otoka. Toponimija je, kao dio onomastike, najviše povezana s geografijom. U predavanju ću približiti vezu između onomastike i geografije. Rekao bih da sve počinje od geografije, sve je moralo postojati najprije u prirodi. Da bi se to moglo koristiti na višoj razini, moralo je prvo biti imenovano.


Imena identificiraju, za razliku od općih imenica. Kad izgovorimo bilo koje ime, u svakoj situaciji identificiramo. Upravo to je sama esencija onomastike. Postoje tri velika polja onomastike, toponomastika, koja proučava imena zemljopisnih objekata, antroponomastika koja proučava imena živih bića i naposljetku krematonomastika koja proučava imena stvari, često podcijenjena, a veoma bitna, kazao je prof. dr. sc. Skračić dodavši kako je ključno razlikovati ime i naziv.