Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

sezona pred vratima

Uređenje plaža i obala čeka Plan upravljanja pomorskim dobrom

Autor: Nikolina Lucić

20.04.2024. 15:30
Uređenje plaža i obala čeka Plan upravljanja pomorskim dobrom

Foto: Mislav KlanacDonošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojeg je lani u srpnju donio Sabor, općine i gradovi po zakonu su bili su dužni do 1. veljače raspisati natječaj za korištenje pomorskog dobra, no svoju zakonsku obvezu nisu mogli ispuniti jer Vlada nije na vrijeme donijela podzakonske akte.


Zbog toga niti »n« od natječaja do sada nismo vidjeli, a pred Gradskim vijećem je tek usvajanje Prijedloga plana upravljanja pomorskim dobrom na temelju kojeg bi se trebao raspisati natječaj za koncesije na pomorskom dobru. Pitanje je, naravno, koliko će taj natječaj trajati i kada će se uopće raspisati, a dodatan bi problem mogle izazvati i žalbe nakon njegova završetka.


Foto: Luka Jeličić


Čekanje natječaja


Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Zadra za razdoblje od 2024. do 2028. godine uredit će se planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioriteti njihove realizacije, izvori sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja pomorskog dobra u općoj upotrebi, plan gradnje na pomorskom dobru građevina koje ostaju u općoj upotrebi, plan davanja dozvola na pomorskom dobru i plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru.
Osim što natječaja nestrpljivo čekaju brojni privatni subjekti koji rade uz ili na pomorskom dobru i koncesiju trebaju za nastavak neometanog poslovanja, o tom će Planu ovisiti i ritam zahvata uređenja i dohrane gradskih plaža za ovo ljeto. Potvrdio nam je to i resorni gradski pročelnik Robertino Dujela, kojeg smo upitali kako će Grad ove godine urediti i gradske plaže pripremiti za novu sezonu.


Foto: Luka Jeličić/Pročelnik Robertino Dujela


– U ponedjeljak je na dnevnom redu Gradskog vijeća plan upravljanja pomorskim dobrom koji će uvelike odrediti intenzitet i obim konkretnih intervencija na plažama. Kako god bilo, uložit ćemo sav potreban napor da plaže prve kupače dočekaju uredne i čiste, istaknuo je Dujela.


Naime, Plan upravljanja, koji je preduvjet raspisivanju natječaja, u javnoj je raspravi bio do 16. ožujka, no tek treba proći izjašnjavanje u Gradskom vijeću u kojem vladajući HDZ nema većinu, a tek onda slijedi ishođenje suglasnosti od nadležnih institucija i raspisivanje natječaja.


Foto: Mislav Klanac


Predviđeni radovi


Nacrt prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom sadrži predviđene radove održavanja i gradnje u razdoblju od 2024. do 2028. godine. Planira se, među ostalim, uređenje i gradnja šetnice i plaže na dijelu pomorskog dobra u Diklu i Kožinu, izgradnja oborinskog sustava na dijelu Obale kneza Domagoja, rekonstrukcija i proširenje dijela Krešimirove obale u Diklu, rekonstrukcija Obale kneza Trpimira na dijelu pomorskog dobra između Marine Zadar i Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, gradnja i uređenje u uvalama Maestral i Draženica, gradnja i uređenje obalnog pojasa Kolovare, gradnja i uređenje u uvali Bregdetti te na šetnici Karma.


Plan upravljanja sadrži i popis djelatnosti i 35 mikrolokacija na kojima će se davati dozvole za korištenje pomorskog dobra – uključujući dijelove plaža Kolovare, Punta Skala, Vitrenjak, zatim u Diklu, na Punti Bajlo, Petrčanima, na Puntamici, te na Silbi, Molatu i Ravi.


Foto: Mislav Klanac